null

Plus

Opinie: ‘Hou de volgende Pridewalk eens buiten de ‘witte’ stadsdelen’

Beeld Getty Images/EyeEm
Het Parool

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

De ‘nieuwe’ regenboogvlaggen wapperen trots in onze stad. De nieuwe kleuren moeten transgender personen, zwarte mensen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv beter representeren.

Opmerkelijk dat de Pride-activiteiten zich voornamelijk beperken tot de stadsdelen waar vooral ‘witte’ mensen wonen. Op die manier geef je geen invulling aan de nieuwe kleuren voor zwarte mensen en personen van kleur.

Daarom stel ik voor dat de Pridewalk volgend jaar start in de Bijlmer en via stadsdeel Oost eindigt in Nieuw-West.

Een flinke wandeling, die afgesloten kan worden met mooie Pride-activiteiten voor iedereen.

A.H. Jacobs, Amsterdam

Geef fietsers en voetgangers overal voorrang

De steden verdichten zich sterk, het aantal fietsers in allerlei vormen neemt sterk toe. Er komen meer vrijliggende fietspaden en hier en daar wordt autoverkeer geweerd. Mooi.

Maar toch moeten de fietsers en voetgangers altijd weer voorrang geven aan auto’s, vaak ook met haaientanden, vaak ook zonder, soms met snel reagerende stoplichten, soms met placebo’s.

Waarom niet de zaak omgekeerd? Binnen de bebouwde kom overal en altijd voorrang voor voetgangers en fietsers. Wat een veilige en aangename stedelijke sfeer kan dat opleveren.

Minder dreiging, minder ongelukken, veiligere wegen en vermoedelijk ook een sterke afname van niet noodzakelijk autoverkeer in de stad.

En dit: hoe lang nog worden het lawaai, stank en gevaar van motoren, brommers en scooters getolereerd, een absurde hinder voor stadbewoners binnen en buiten hun woning?

Waarop is het nog wachten? Welke Amsterdamse bestuurder wil en durft? Het zou de stad en de bewoners ten goede komen.

Henk Licher, Amsterdam

Geen vergunning voor de Parade? Onbegrijpelijk

Als Amsterdammer en Ajaxsupporter zie ik met grote verbazing dat de gemeente Amsterdam wel toestaat dat 25.000 mensen opeengepakt zingen en juichen bij de wedstrijd Ajax tegen Leeds United, maar dat vanwege Covid19 geen vergunning wordt gegeven aan de Parade. Het covidbeleid in Nederland wordt steeds onbegrijpelijker.

Ronny van de Water, Amsterdam

Abdi Nageeye is dé sportman van het jaar

Dat lijkt een moeilijke keuze met al die prachtige sporters, maar het is eigenlijk heel simpel. Abdi Nageeye wordt de sportman van het jaar.

Hij won weliswaar ‘slechts’ zilver bij de Olympische marathon, maar de hele wereld heeft gezien hoe hij zijn vriend Bashir Abdi ‘meenam’ naar het brons.

Het goud hoefde hij niet te veroveren. Dat zat al in zijn hart.

Een mooier goud dan dat bestaat niet.

Bram Wiertz, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden