Lezersbrieven

Opinie: ‘Het zou supermarktketens enorm sieren als zij bijdragen aan een solidariteitsfonds voor de horeca’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Solidariteitsfonds

Nu wij opnieuw in lockdown zitten moest ik meteen denken aan al die bedrijven, met name in de middenstand, die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor financiële steun. Ik zag afgelopen zaterdag restauranthouders die pas zijn begonnen of net een lange verbouwing hebben afgerond en geen staatssteun krijgen, omdat ze geen omzet hebben kunnen genereren.

Toen kwam bij mij het idee van een solidariteitsfonds waarin grote bedrijven een deel van hun winst kunnen storten. Ik denk daarbij met name aan de supermarktketens die de afgelopen twee jaar gigantische winsten hebben kunnen maken doordat zij open mochten blijven.

Met de feestdagen kunnen mensen niet naar een restaurant en zal de omzet en winst van de supermarkten nog verder stijgen. Hoe dit allemaal te realiseren en uit te voeren laat ik aan de experts over maar het zou de bedrijven die totaal geen last hebben van de pandemie enorm sieren als zij een bijdrage aan dit fonds zouden kunnen leveren.
Martin de Swaan, Amsterdam

Kersttoespraak 2021

“Beste Onderdanen, Vermoedelijk zit u dit jaar niet te wachten op een belerende toespraak van mij. Dat kan ik me niet voorstellen, maar het zij zo. Velen hebben het moeilijk in deze rare tijden. Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst, dan komt het goed. Ik houd het kort. Ik wens, ook namens mijn vrouw en dochters, onszelf fijne feestdagen en een belastingvrij 2022. Dank u wel.”
Rits Dijkstra, Ouderkerk aan de Amstel

Boer Ayoub

Dankzij Han Lips via Uitzending Gemist gekeken naar deel 1 van Boer Ayoub. Een absolute aanrader in deze sombere tijden!
R.H. Mendel, Amsterdam

Essentieel

Wel heel bizar, dat de slijterij open is, maar ik geen muts of handschoenen kan kopen. Drank is bovendien ook al te koop bij de supermarkt. Het is maar wat je essentieel vindt.
Marieke Duppen, Amsterdam

Prikspijt

Het kapen van de Van Dale-verkiezing van het Woord van het Jaar door de anti-vaxxers met als resultaat het woord ‘prikspijt’, dat alleen in hun kring circuleert en weinig anderen bekend zal voorkomen, is een mooie bevestiging dat antivaxers de godganse dag met social media in de weer zijn. Het is zowel de bron waar hun gemanipuleerde informatie vandaan komt als het transportmiddel voor het verder verspreiden en promoten van hun boodschap. De Van Dale-traditie is daarbij met de verkiezing van een nichewoord naar de knoppen, jammer.
Jeroen Bos, Amsterdam

Geef Baudet zijn zin

Forum voor Democratie verzet zich tegen het vaccineren en het invoeren van 2G. Dat is een opstelling die ik niet begrijp en naar mijn mening heel dom is. Datzelfde Forum is voor het invoeren van referenda. Prachtig, geef Baudet zijn zin! Wat mij betreft wordt er onmiddellijk een referendum georganiseerd over het invoeren van 2G en het verplicht vaccineren. FvD kan niet tegen zo’n referendum zijn! Ik ben er echt van overtuigd dat Nederland massaal kiest voor 2G en een meerderheid voor verplicht vaccineren.

FvD maakte tijdens de Provinciale Statenverkiezingen één ongekende klapper, het referendum zal FvD een ongekende klap geven.
Ton Jacobs, Amsterdam

Te kleine woning (1)

Het toeslagenschandaal was het gevolg van het star naleven van de regeltjes, en als ambtenaar je gevoel uitschakelen. Je hoopt dat alle aandacht daarvoor voor ambtenaren die beslissingen moeten nemen met verstrekkende gevolgen voor mensen, reden is om de regels wat menselijker te interpreteren.

Vanmiddag las ik over een asielzoeker die via het COA van de gemeente Lelystad een woning van dertig vierkante meter voor zijn gezin van drie, binnenkort vier personen, had geweigerd omdat hij het te klein vond. De rechter heeft deze meneer in het gelijk gesteld, maar ondertussen hadden de ambtenaren van het COA de uitkering (zakgeld) van het gezin stopgezet, en was de ziektekostenverzekering ook gestopt. Nieuw elan, nieuwe bestuurscultuur, nu nog even in de praktijk brengen!
Wim Tholen, Almere

Te kleine woning (2)

De stoom kwam mij uit de oren toen ik kennis nam van het rechtbankverslag waarin de rechter een Iranees gezin van drie personen in het gelijk stelde dat de toegewezen tweekamerwoning te klein was. De vader van het gezin vond dat zijn jongste dochter recht heeft op een eigen kamer. Enige tijd geleden was er een Afghaans gezin van zeven dat een woning weigerde omdat er ‘slechts’ één toilet in de woning aanwezig was.

Ik gun iedereen zijn of haar comfort, maar wetende dat de gemiddelde Nederlander zeven jaar moet wachten op een huurwoning, zou het vluchtelingen sieren wat dankbaarheid te tonen in plaats van dit soort gedragingen. Ik ken mensen die met zeven personen driehoog op veertig vierkante meter met twee slaapkamers in de Jacob van Lennepstraat woonden. Deze mensen prijsden zich de hemel te rijk en waren dankbaar.
Jaap Janse, Ermelo

Verkiezingsstress

Het Parool meldde dinsdag op haar website: Gemeente blijft fysiek vergaderen, ondanks omikronvariant, terwijl raadsleden tijdens de vorige lockdown nog netjes thuis de vergaderingen volgden en konden stemmen via een koerier. Volgens het presidium was dat ditmaal niet haalbaar omdat ‘een aantal besluiten moet worden genomen voor de kerst’. Ik zie een andere haast, namelijk die van zoveel mogelijk besluiten voor het verkiezingsreces er nog doorheen jassen, voordat de samenstelling van de raad wijzigt.

Ik zie bij meer en meer stukken dat onderwerpen die in de commissies besproken zijn, nog dezelfde cyclus naar de raad worden gestuurd, in plaats van die van de volgende cyclus drie weken later. De commissie-agenda’s stromen ook over, zodat er extra dagdelen moet worden vergaderd. Laten we hopen dat het presidium dit excuus na het kerstreces niet nog steeds gebruikt.
Piet Boon, Amsterdam

Humaan asielbeleid

In haar column van zaterdag 18 december pleit Lale Gül voor een humaan asielbeleid. Kennelijk verwacht ze dit van de VVD, want ze is van mening dat Bente Becker van die partij een goede staatssecretaris van Asiel zou kunnen zijn. Jammer dat het Lale ontgaan is dat de VVD totaal geen humaan beleid voert op dit gebied. Dat is te lezen in het rapport van wetenschappers en advocaten dat op 12 april is aangeboden aan de Tweede Kamer.

De titel van dit rapport is Ongehoord; onrecht in het Vreemdelingenrecht. En ja, de link met dat andere rapport over de toeslagenaffaire is niet toevallig. Ook Vluchtelingenwerk Nederland liet in haar uitgave van juni weten ‘een web van wantrouwen’ te zien en dat mensen ‘met grote regelmaat vermalen worden in het systeem’. Verbeteringen verwachten van de VVD is gezien het beleid in de afgelopen jaren absoluut niet realistisch.
Lucy Kok, Amsterdam

Duisternis in overvloed

Met belangstelling las ik het artikel Meer lantaarnpalen, minder intimidatie in Het Parool van afgelopen maandag. In het artikel wordt het belang van voldoende straatverlichting bepleit om de veiligheid van mensen, in het bijzonder die van jonge vrouwen te vergroten.

Helemaal mee eens, maar misschien zou het al helpen als de bestaande straatverlichting ook zou werken! In het Gaasperpark zijn al maanden liefst twaalf lantaarnpalen defect, alleen al op het kleine ommetje dat wij soms maken! Het is daar op veel plekken aardedonker. Dat geldt overigens ook voor de lantaarnpalen die de bushalte op de Provincialeweg flankeren, precies de twee lampen die daar voor veiligheid moeten zorgen zijn al tijden defect.

Mijn vrouw staat daar ’s morgens vroeg in volslagen duisternis en moet de buschauffeur attenderen op haar aanwezigheid door met het lampje van haar smartphone te zwaaien. Meestal lukt dat gelukkig, maar de bus is ook al een keer voorbijgereden en dan is het best frustrerend als je een auto hebt, maar die omwille van het milieu wilt laten staan.
Axel Falkeisen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden