Opinie

Opinie: ‘Het lijkt alsof politiek Den Haag bewust zo traag reageert op het huisvesten van vluchtelingen’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Het lijkt alsof politiek Den Haag bewust zo traag reageert op het huisvesten van vluchtelingen’

En weer lees ik dat 120 asielzoekers in Ter Apel de nacht op stoelen hebben moeten doorbrengen. Dit kan toch zo niet langer? Pas begin 2023 zal er een wet zijn die gemeenten dwingt om asielzoekers op te vangen. Maar waarom zo lang wachten? Een tweede aanmeldcentrum moet toch in relatief korte tijd te realiseren zijn? Ik zou bijna gaan denken dat dit bewust beleid is van Den Haag om te voorkomen dat vluchtelingen naar Nederland reizen...
Ilona Dekker, Nieuwegein

‘Gaan we binnenkort lezen dat Maxima voor het eerst draadjesvlees heeft opgediend?’

U schrijft in Het Parool van afgelopen donderdag dat koningin Máxima voor de eerste keer een parachutesprong heeft gemaakt. Er worden 90.000 sprongen per jaar in Nederland gemaakt, zo’n 265 per dag. Gaan we nou binnenkort ook lezen dat zij voor de eerste keer draadjesvlees heeft opgediend? Ik lees liever over haar maatschappelijke verrichtingen.
Ties van Dijk, Amsterdam

‘Fruit aan het einde van de lesdag is gezond en vermindert de kans op snacken’

De gemeente Amsterdam gaat experimenteren met schoollunches en mogelijk ook ontbijten. Heel goed! Aan dit experiment kan nog iets worden toegevoegd, namelijk het op school poetsen van de tanden na de lunch en fruit eten kort voor het einde van de schooldag. Vermoedelijk dalen de tandartskosten dan voor de gezinnen. Dat is zeker in de achterstandswijken een grote winst. Fruit aan het einde van de lesdag is niet alleen gezond, maar vermindert ook de kans op snacken als ze op weg naar huis gaan. Wat mij betreft landelijk invoeren en de kosten financieren door het verlagen van de kindtoeslagen.
A.H. Jacobs, Amsterdam

‘Vanwege de oorlog in Oekraïne moet het gebruik van Gronings gas niet worden uitgesloten’

Het Russische bedrijf Gazprom heeft de gaskraan gedeeltelijk dichtgedraaid. Dit zal ongetwijfeld leiden tot hogere gasprijzen voor de consument. Tijdens het Vragenuurtje gaf staatssecretaris Van Rij aan dat het kabinet niet op elke maatregel kan en wil reageren.

Ik vraag mij als gepensioneerde, die al tien jaar niet geïndexeerd is, af of ik nog wel vertegenwoordigd wordt door politici die kunnen indenken wat de gevolgen zijn voor burgers die geen 120.000 tot 175.000 euro per jaar aan inkomen hebben. Naast de extreme stijging van de gasprijs en de prijzen voor dagelijkse boodschappen wordt er ook nog verwacht dat wij aan de verduurzaming van de woning kunnen meebetalen en in 2026 in staat zijn tot de aanschaf van een hybridewarmtepomp.

Ik heb zeer veel begrip voor de sancties tegen Poetin, maar ik verwacht ook meer begrip voor de situatie waarin burgers en bedrijven zijn komen te verkeren. Het roepen van de premier dat we allemaal wat armer worden is met 175.000 euro aan inkomen gemakkelijk uit te spreken.

Hoewel ik vind dat de inwoners van Groningen schandalig zijn benadeeld de afgelopen jaren, moet nu vanwege de gevolgen van de oorlog in Oekraïne het gebruik van Gronings gas niet te allen tijde worden uitgesloten. Wat zullen de gevolgen zijn als we met een normale winter te maken krijgen? Ik hoop dat het kabinet tijdig met een visie komt, zodat we allemaal weer ‘rustig’ kunnen slapen.
R. Boelens, Ter Aar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden