Opinie

Opinie: ‘Het beleid van Stadgenoot lijkt op dat van een ordinaire huisjesmelker’

Stadgenoot biedt tijdelijke sloopwoningen aan voor veel te veel geld, schrijft Vera de Nijs. Huurders hebben nauwelijks rechten als ze eruit moeten.

Het Parool
De Couperusbuurt in Nieuw-West. Beeld Ton Damen
De Couperusbuurt in Nieuw-West.Beeld Ton Damen

Mijn zoon staat hoog genoteerd voor een woning van Stadgenoot. Hij is bijna 23 jaar en staat op de tweede plek voor de aangeboden woning. Samen gaan we kijken in de Couperusbuurt van Slotermeer. Hij kan in aanmerking komen voor een tijdelijk jongerencontract van maximaal vijf jaar.

Er staan veel woningen leeg, zie ik als we een rondje lopen. De buurt gaat op de schop. Sterker nog, vanaf 2024 wordt er gesloopt dan wel gerenoveerd. Ook de woning waar wij voor gaan kijken. De woning moet geheel worden ingericht. Er ligt beton op de grond en alle muren en deuren moeten worden geverfd.

Dus vanaf 2024 zit hij in de herrie en moet hij op een gegeven moment zijn huis uit. Hij krijgt dan maximaal twee aanbiedingen, daar moet hij uit kiezen. Hij krijgt geen verhuisvergoeding en ook de inrichting moet hij weer helemaal zelf betalen. De huur voor dit niet-geïsoleerde tweekamerkrot van 34 vierkante meter is 542 euro. Het zal mij niet verbazen als de eerdere bewoners een stuk minder betaalden.

Omdat overal in de buurt de verf afbladdert vraag ik wanneer er wordt geverfd. Dat gaat niet gebeuren vanwege de geplande renovatie. Dus mijn zoon krijgt een sloopwoning/renovatiewoning aangeboden, waar de woningbouw niets meer aan gaat doen, in een wijk waar de helft van de woningen leegstaat en waar hij elk moment weer uit moet zonder daar enige verhuis- en inrichtingsvergoeding voor te krijgen. En zonder enig recht. De rondleider vergelijkt het met antikraak.

Deze constructie is vooral handig voor Stadgenoot zelf: nog even flinke huur vragen, bewoners inzetten als betalende oppassers voor hun woningbezit, niets hoeven investeren en de bewoner er zonder pardon, wanneer Stadgenoot maar wil, uit knikkeren.

Het klinkt als het beleid van een ordinaire huisjesmelker, maar het eigen jaarverslag schrijft anders: ‘De belangrijkste maatschappelijke doelen zijn: betaalbaar en passend wonen, beschikbaarheid van betaalbare woningen en de kwaliteit van woning en woonomgeving.’

Stadgenoot moet zich doodschamen.

Vera de Nijs, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden