Columns & Opinie

Opinie: ‘Hero Brinkman bleek meteen al een onnavolgbare stuntel’

Het Parool
Hero Brinkman, september 2012 Beeld anp
Hero Brinkman, september 2012Beeld anp

Hero Brinkman

Oud-politieman Hero Brinkman stelt in Het Parool van zaterdag dat de politietop hem sinds zijn terugkeer uit politiek Den Haag dwars heeft gezeten. Kan, maar zelf toonde hij zich al bij het eerste onderzoek na zijn terugkeer een onnavolgbare stuntel. Het ging om een steekpartij met een bierglas in het uitgaansleven en dit was in 2015 te zien in een uitzending van De Kennis van Nu.

Tijdens het verhoor van een jonge verdachte spiegelde Brinkman haar op intimiderende wijze niet bestaand bewijsmateriaal voor, wat leidde tot een met tranen overgoten valse bekentenis. Toen dat uitkwam, maakte Brinkman het nog erger door te verklaren dat hij ‘aan het gezicht van de verdachte kon zien’ dat ze schuldig was. De ware dader, die zich na het horen van de valse bekentenis bij het bureau had gemeld, werd niet gestraft. Brinkman zond haar heen, vaderlijk brommend dat ‘geen twee daders zoiets gedaan kunnen hebben’.

Het Jacques Clouseau-achtige optreden van Hero Brinkman is uitermate onderhoudend. In dat opzicht is zijn afgang een verlies voor het hele korps.

Jeroen Kortschot, Amsterdam

Wonen in de stad

Ik begrijp Edouard van den Heuvels frustratie, maar maak de zittende huurders niet onderdeel van je klacht (HHW van zaterdag). Iemand die al vijftig jaar in hetzelfde appartement op de Keizersgracht zit, kan hier misschien huren voor 315,17 euro per maand. Maar feit is dat de meeste huurders die in aanmerking komen voor sociale huurwoningen ook de dupe zijn van het falende woonbeleid. Een woonbeleid van de overheid dat al jaren een verdeel- en heersbeleid is, waar mensen uit alle sociale klasse de dupe van zijn.

Brigitte Mauermann, Amsterdam

Laag advies

Ronny van de Water, oud-bestuurslid van de Open Scholengemeenschap Bijlmer (OSB), geeft zijn school, en daarmee zichzelf, zaterdag in Het Parool een compliment met betrekking tot de ‘opstroomresultaten’. Dat zal vast terecht zijn, ik hoor goede verhalen over OSB.

Jammer dat hij zich in dezelfde zin denigrerend uitlaat over de leerkrachten van de basisschool, die deze leerlingen ‘te laag hebben ingeschat’. Ik nodig hem uit om eens te komen praten over hoe wij de adviezen tot stand laten komen, dan hoort hij dát verhaal ook.

Poul van Venrooij (leerkracht basisonderwijs), Amsterdam

Wie is de geluksvogel?

Lezer Danna Paternotte schrijft in Het Parool van 27 april dat de beklagenswaardige, gekortwiekte flamingo’s jaloers kijken naar de weldoorvoede eendjes die vrijelijk Artis in- en uitvliegen. Het zijn bofkonten, die eendjes. Maar zij maakt hier wel een denkfoutje. Vogels vliegen zelden voor de lol. Dat kost energie. Zij vliegen vooral omdat zij voedsel zoeken. De Artisflamingo’s hebben dat probleem niet. Het is maar de vraag of zij ‘van wiek’ zouden gaan als zij niet zijn gekortwiekt. En mochten zij dat toch doen, is er kans dat zij rap terugkeren naar hun vertrouwde plek. De befaamde zoöloog A.F.J. Portielje gaf daar in zijn Vogels in Artis een mooi voorbeeld van.

De kwak, een reigersoort, was nagenoeg uitgestorven in Nederland. In Artis waren wel enkele broedparen. Portielje liet de vogels overbrengen naar het Naardermeer, in de hoop dat zij daar zouden gaan broeden. Wat deden de kwakken? Zij vlogen linea recta terug naar hun volière in Artis. De vrijheid beviel toch niet erg. Is de eend nu de bofkont of de flamingo?

Don Remkes, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden