Opinie

Opinie: ‘Help toeslagenouders direct aan een gezond gebit’

null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Ik schaam me diep voor mijn gebit.’ ‘Door de trage afwikkeling van de Belastingdienst lig ik ’s nachts te knarsetanden.’ ‘Ik ben niet aanvullend verzekerd. Alleen een prothese zit in de basisverzekering. Dan zou ik mijn voortanden en kiezen moeten laten trekken.’ Het zijn citaten van Amsterdamse ouders, gedupeerd door het toeslagenschandaal. We ‘spreken’ elkaar in de app. Deze ouders zaten in een ‘wanbetalersregeling’. Dus konden ze geen aanvullende verzekering afsluiten. Door neoliberale politieke keuzes is tandzorg voor volwassenen grotendeels uit de basisverzekering geschrapt. Maar omdat deze ouders geen aanvullende verzekering kregen, gingen ze jarenlang niet naar de tandarts. Hun kinderen – pubers inmiddels – vaak ook niet.

Armoede is vaak af te lezen aan het gebit. Een slecht gebit werkt stigmatiserend, de impact van een slecht gebit is groot. Daarom vindt de SP dat goede tandartszorg voor iedereen toegankelijk moet zijn. Deze mensen moeten direct worden geholpen.

De Nederlandse gemeenten zijn in gesprek met de zorgverzekeraars voor aanvullende zorgverzekeringen voor ze. In mei of juni wordt meer duidelijk. Afwachten dus. Zo werkt dat in Nederland, we gaan er niet direct meer over. We moeten onderhandelen met zorgverzekeraars, die miljardenreserves hebben liggen. In de tussentijd kunnen Amsterdamse ouders voor herstel van hun gebit gelukkig wel gebruikmaken van een extra budget van de gemeente. Maar de vraag is of dit alles toereikend is.

Ga maar na. Als je tandartsbezoek lang uitstelt, gaat je gebit snel achteruit. Herstel wordt dan erg duur.

Het is ernstig als deze ouders nog moeten wachten op aanvullende verzekeringen. Ronduit ergerlijk als ze daarna langere tijd verzekerd moeten zijn voordat ze hun gebit kunnen laten herstellen. Onbestaanbaar als ze worden geconfronteerd met beperkende voorwaarden. En schrijnend als sommigen besluiten hun tanden maar te laten trekken voor een prothese. En dat terwijl er vaak gebitsparende opties zijn. Zorgverzekeraars en landelijke overheid moeten dit snel goed regelen. Als het nodig is, gaan we zelf langs bij de zorgverzekeraars. Het zal niet de eerste keer zijn dat we er ‘op de koffie’ komen.

Erik Flentge (fractievoorzitter SP Amsterdam), Christel Mirkovic, Raymond van Loon en Diona Dundas (ouders toeslagenaffaire), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden