Opinie: ‘Han Lips zet tegenstanders van het Namenmonument onterecht weg als nimby’s’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Reactie Lips

Meneer Lips kijkt trekt na het zien van een documentaire over het Namenmonument de conclusie dat tegenstanders zich diep zouden moeten schamen. Hij kijkt helaas niet verder dan zijn neus lang is. De film, gemaakt door een zeer overtuigde medestander van de heer Grishaver, vertelt een eenzijdig verhaal. Wie verder dan 100 meter van het monument woont, was niet ontvankelijk in de procedure. Het woord ‘nimby’ is misplaatst; de tegenstanders, ook mensen die helemaal niet in de buurt wonen, hebben namelijk serieuze argumenten, maar dat laat de film niet zien. Weet de heer Lips iets van die argumenten? Heeft hij wat gelezen, bijvoorbeeld het boekje waarin Abram de Swaan, David Barnouw, Max Pam, Herman Hertzberger, ­Herman Vuijsje en (veelal joodse) anderen zich, met uiteenlopende argumenten, tegen het plan keerden? Voorwaar geen nimby’s.

De heer Lips gaat af op wat een eenzijdige documentaire hem voorspiegelt en geeft een grote groep mensen een ongenadige veeg uit de pan, omdat zij toevallig een ander idee hebben dan de heer Grishaver over hoe Nederland de slachtoffers, van velen ook hun familieleden, zou moeten herdenken.
Petra Catz, Amsterdam

Grenscontrole

Nu de rechtbank in Den Haag heeft besloten mensen op basis van huidskleur te selecteren bij grenscontroles, is het wellicht een goed idee om de gele davidster weer in te voeren. Waar blijven al die zwarte­piethaters nou? Ik ben trouwens wit en ik ben er niet trots op.
Pieter van Sterkenburg, Amsterdam

Monty Python

Met het aftreden van ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld staat de teller op tien vertrokken bewindslieden uit het (demissio­naire) kabinet-Rutte III. Deze dramatische aftakeling van dit kabinet doet mij denken aan de Black Knight-sketch van Monty Python, waarin een dappere ridder probeert te verhinderen dat Koning Arthur hem passeert. Zelfs als na meerdere aanvallen de koning met een zwaard ­beide armen en beide benen van de overmoedige ridder heeft afgehakt, geeft hij niet op. Hoewel het (demissionaire) kabinet inmiddels bijna volledig geamputeerd is, geeft Mark nog steeds niet op. Mark Rutte is onze Black Knight.
Davey Schravenmade, Santpoort-Noord

VVD

Sophie Hermans leeft mee met de slachtoffers van de huurtoeslag­affaire. “Ik vind het verschrikkelijk,” zegt ze. De situatie in de woningmarkt moet veranderen en het milieu moet gered worden. Volgens Hermans mag er over de verhuurders­heffing worden onderhandeld. Wat een eer voor de Tweede Kamer! Hermans probeert de Kamer te vleien met loze praat, maar Mark Rutte doet het tegenovergestelde. Het is zo afgesproken. Zij toont de ‘gevoelige(r)’ kant van de VVD en Mark gaat als echte despoot op oude voet verder, lachend tegen de camera alsof hij niet de hoofdschuldige is van de ­huidige politieke crisis.

De slachtoffers van de huurtoeslagaffaire zijn nog steeds niet gecompenseerd, het woningtekort wordt elke dag groter, het milieu verslechtert en boeren wachten smachtend op uitsluitsel. Wees een man, Mark, en houd de eer aan jezelf of houd op jezelf belangrijk te maken. Daar heeft Nederland nu iets aan, dan komt er beweging in de formatie.
Marcel van Meerveld, Amsterdam

Holocaustvergelijking

Natuurlijk was het ‘goed en passend’ dat Rob Jetten tijdens de Algemene Beschouwingen Thierry Baudet wees op het smakeloze en onaanvaardbare van het trekken van vergelijkingen tussen de Holocaust en beperkingen ten gevolge van de coronamaatregelen. Moge de interruptie van Jetten echter ook de opmaat zijn voor enige introspectie. Zijn partij bezondigde en bezondigt zich ook regelmatig aan vergelijkingen tussen de gruwelen van de ­Tweede Wereldoorlog en de actuele politieke situatie. Denk maar alleen aan het inbrengen van Anne Frank door Thom de Graaf in het debat met Pim Fortuyn.

Zinnelijke politiek onderscheidt zich (onder meer) van niet zinnelijke politiek door historisch besef. De gruwelen van de Holocaust zijn uniek. Iedere vergelijking doet afbreuk aan die uniciteit. Laat het daarom een politieke code worden om van vergelijkingen met de ­Holocaust weg te blijven.
Job van Amerongen, Amsterdam

Coronagroet

Ik ben geen coronaontkenner; ik heb me aan de regels gehouden en heb me laten vaccineren. Maar als ik dan de foto van Rutte en Hoekstra van woensdag 22 september zie, dan is alles inderdaad voor niets geweest.

Twee belangrijke bestuurders (premier en vicepremier) geven elkaar een ellebooggroet. Maar die ellebogen, daar moet je toch in hoesten en niezen? Bovendien komen de groeters op deze manier niet alleen fysiek met elkaar in aanraking, maar uit de foto blijkt duidelijk dat ze zich daarmee niet op 1,5 meter van elkaar kunnen houden en dat de ademstromen elkaar kruisen.

Dan is een eenvoudig handen schudden of boksen minder gevaarlijk. Handen kun je ontsmetten, ­kleren niet.
Cees Schumacher, Amsterdam

Laaggeletterdheid

Na de stelling ‘Kind kan niet goed lezen door slecht onderwijs’ van de heer Sezgin Cihangir, verwacht je een gedegen analyse van de redenen waarom het probleem ligt bij het taalonderwijs op basisscholen en dat Nederland daarom elk jaar slechter scoort op de internationale ranglijsten. De uitleg over de verschillen ­tussen laaggeletterdheid, taalachterstand en mindere taalvaardigheid onder ‘nieuwe Nederlanders’ is interessant.

Zelf ben ik taalcoach voor ‘Taal voor het Leven’, dat voornamelijk deze ‘nieuwe Nederlanders’ taalhulp biedt. Daarnaast help ik ook kinderen met een taalachterstand via de ‘Voorleesexpress’. Beide zijn goede voorbeelden van de bestrijding van laaggeletterdheid en taalachterstand met behulp van vrijwilligers. Vooral bij kinderen is het positieve effect van ondersteunend taalonderwijs ongelofelijk groot; het is dus erg dankbaar werk. De behoefte aan aanvullende taalhulp bij kinderen neemt toe en het is van belang om te weten waarom deze behoefte zo groeit.

Volgens de schrijver is er sprake van groeiende taalachterstand en lagere taalvaardigheid op basisscholen. Maar wat is er dan precies mis met het taalonderwijs op de basisscholen? Ik had gehoopt dat Sezgin Cihangir daar antwoorden op had gegeven en verder was gegaan dan slechts de ingezonden reclame voor zijn eigen instituut.
Frank Wester, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden