Lezersbrieven

Opinie: ‘Halsema tevreden over Pride? Er drijft nu een tapijt van rotzooi door de grachten’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Het voelt goed om onderdeel te zijn van de lhtbq-gemeenschap’

Pride Amsterdam is weer voorbij. Een week waarin er wordt gesproken van homoacceptatie. Ik sta al jaren op een boot. Het voelt goed om dan onderdeel te zijn van de lhbtq-gemeenschap. Een groep die trots is op wie ze is. Niet omdat we geaccepteerd willen worden, maar omdat we respect verdienen – juist omdat we trots zijn op wie en wat we zijn.
Erik van Kempen, Amsterdam

‘Lieve mensen, het is de Canál Parade en niet de Kènnel Parade’

Hoewel ik zeer geniet van de feestelijke stemming, vrolijkheid en aandacht van de media voor Pride Amsterdam editie 2022, moet mij toch van het hart dat ik me ook nu weer enorm stoor aan het continu fout uitspreken van de naam van de botenparade door talkshowhosts, journalisten en zelfs presentatoren van de Prideprogramma’s en -uitzendingen. Lieve mensen, dit evenement heet de Canál Parade en niet de Kènnel Parade. We zijn van alles – regenboog, lhbtq of hoe je ons wilt noemen – maar geen honden. Alsjeblieft, let daar nou eens op!
Rini Feenstra, Amsterdam

‘Kunnen we met zijn allen ook eens gewoon met elkaar overweg zonder poespas?’

Ik las in topics over vlaggen, inclusiviteit, emancipatie en wat al niet meer naar aanleiding van de Canal Parade. En dan begint dat stemmetje in mij zich te roeren. Waar hoor ík nu eigenlijk bij en waar is mijn kleurtje op de vlag als ouderwetse heteroseksuele man met vrouw en kinderen? Oftewel kunnen we met zijn allen ook eens gewoon met elkaar overweg zonder poespas?
Gradus Willemsen, Zutphen

‘Halsema tevreden over Pride? Er drijft nu een tapijt van rotzooi door de grachten’

Femke Halsema is tevreden over Pride en de Parade. Dan is zij waarschijnlijk niet na afloop nog even door haar stad gereden, om te zien hoe die erbij lag na het vertrek van de tienduizenden bezoekers. En dan realiseert zij zich blijkbaar niet dat die bezoekers gedurende de Parade met hun rug naar de boten staan met een blikje bier in de ene hand en de telefoon in de andere, want de Parade zelf interesseert ze totaal niet.

Zij komen om te zuipen, om te dansen en te snuiven. De gracht is hun urinoir.

Amsterdam kan haar vuilnis in normale situaties al niet de baas. De maatregelen die met betrekking tot Pride werden genomen zijn ronduit lachwekkend: extra vuilnisbakken die zegge en schrijve één keer werden geleegd. Plastic hoesjes over de paaltjes; wie verzint zoiets?

Zondagochtend dreef er een tapijt van rotzooi door de grachten, en pogingen van de onvolprezen reiniging om de straten schoon te krijgen mogen als onhaalbaar worden beschouwd. Veel bewoners zijn zelf maar aan de gang gegaan, om vervolgens te constateren dat maandagmorgen alle moeite voor niets is geweest: de ratten en meeuwen hadden alles alweer succesvol verspreid.

Amsterdam heeft een personeelstekort, een ernstige rattenplaag en overlast van toeristen. Een stad die hier dagelijks mee kampt, moet erkennen dat zij niet over mensen en niet over de mogelijkheden beschikt om zoiets als de Parade te organiseren.

De onvolprezen Pride is Shame geworden.
Merel Laseur, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden