Opinie

Opinie: ‘Had de politiek er niet meer aan kunnen doen om de opkomst op te schroeven?’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Had de politiek er niet meer aan kunnen doen om de opkomst op te schroeven?’

Dat maar de helft van de Amsterdammers heeft gestemd stemt me verdrietig. Goed dat de minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar aanleiding van de lage opkomst landelijk, maar had dat onderzoek niet van tevoren uitgevoerd moeten worden? Zowel in 2010, 2014 als 2018 lag de opkomst rond de 54 procent. Dat is gênant laag.

Vertrouwen in de politiek begint bij vertegenwoordiging en een stemplicht is onwenselijk, maar had er niet meer kunnen gebeuren om de opkomst op te schroeven? Naast de spotjes van politieke partijen had best een spotje van het ministerie gekund, over hoe bijzonder het is en blijft dat we in een vrij land leven waar burgers hun gemeenteraad kiezen en dat iedereen van harte wordt uitgenodigd om te stemmen. Dat spotje kan wat mij betreft volgende week al gelanceerd worden. Regeren is immers vooruitzien en de democratie begint en eindigt niet bij verkiezingen.
Just Pallandt, Amsterdam

‘Amsterdam wordt toleranter voor mensen die ‘anders zijn’ en dat voelt ouderwets goed’

Zo’n acht jaar geleden werd ik van een links-liberaal iets tè liberaal om vervolgens iets tè links te worden. Ik werd een zwevende kiezer, en flirtte met verschillende partijen, van oud rechts tot nieuw links. Nu, na vier jaar een links college in Amsterdam te hebben gehad, ben ik weer terug op het oude nest: GroenLinks.

De stad is liefdevoller geworden, omdat er naar mensen die het minder hebben wordt omgekeken. De stad wordt groener en daardoor leefbaarder. Amsterdam wordt toleranter voor mensen die ‘anders zijn’ en dat voelt weer ouderwets goed.

Het is ons Amsterdammers, naar omstandigheden, goed gegaan. Dank lief college, doe ons alstublieft nog vier jaar!
R. Mathlener, Amsterdam

‘Waarom staat in zoveel gebouwen de hele nacht het licht aan?’

Het valt me op dat er veel gebouwen van woningcorporaties en gemeentelijke gebouwen, sportzalen en dergelijke de hele nacht hun licht aan hebben in hallen, trappenhuizen en portalen. Daar valt veel energiebezuiniging te behalen. En waarom geen bewegingsmelders op bepaalde lantaarnpalen in stille gebieden?
Hans Bos, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden