Plus

Opinie: ‘Gelijke plichten voor honden en katten: alleen aangelijnd naar buiten’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Geen geplas en gekak in de tuin, en geen nachtelijk gegil

Stichting Huiskat Thuiskat (Parool, 1 oktober) pleit ervoor katten binnen te houden. Er ontbreekt echter een belangrijk argument, het bekende spreekwoord: gelijke honden, gelijke katten. Volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) dienen honden in de publieke ruimte aangelijnd te zijn, tenzij anders bepaald. Dat is niet voor niets.

Met zo’n APV kun je als overheid bepalen dat ook katten buiten aangelijnd moeten zijn. Dat levert veel voordelen op. De massale vogelmoord (17 miljoen per jaar) stopt. Geplas en gekak in andermans tuin: verleden tijd. Evenals schade aan milieu en natuur. Meer levenskansen voor kleine dieren. Minder gevaar voor het verkeer. Minder angst bij mensen (en katten) die bang zijn voor katten. Ook fijn: geen nachtelijk gegil van krolse katers.

Voordeel voor de kattenbezitter: twee keer daags je kat uitlaten. Iedereen fit! Dit is dus een pleidooi voor gelijke rechten en plichten voor honden en katten.

Floris Kappelle, Amsterdam

Dag van de Leraar

Het is weer de Dag van de Leraar, maar wat heeft de leraar hieraan? Na 43 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben moet mij het volgende van het hart: bij het begin van mijn onderwijscarrière hoefde je niet in militaire dienst als je in een van de grote steden ging werken, vanwege het lerarentekort. Een positieve maatregel, maar daarna is het alleen maar slechter geworden.

Bijvoorbeeld de regeling ‘bevordering studiezin’ is afgeschaft. De jaarlijkse compensatie voor de ziektekosten is afgeschaft. De reiskostenvergoeding bestond niet, en toen die er kwam, was deze zo laag dat een treinabonnement Weesp-Amsterdam er niet van kon worden betaald.

Wel kwam er zo nu en dan veel geld beschikbaar voor het onderwijs. Echter waar ging dit naartoe? Niet naar de leraar, maar naar allerlei cursussen waarvan je je regelmatig afvroeg: wat heb ik hieraan? Kortom, de leraar zal het weer moeten doen met enorm veel waardering.

J.M. Wolzak, Weesp

Brievenbusfirma

In plaats van ons druk te maken om de 26.500 euro die (nu minister) Hoekstra belegd had via een brievenbusfirma, kunnen we ons beter bezighouden met grotere problemen. Laten we er voor zorgen dat alle fiscale constructies gewoon geschrapt worden. Laat onafhankelijke buitenlandse adviseurs de ganse ‘ontwijk­industrie’ in kaart brengen, zodat ons parlement (juridische) actie kan ondernemen.

Maarten Racz, Enschede

Lawaaiige hulp

Wat een treffende beschrijving door Marcel Levi van het ongelooflijk aantal elektrische ‘hulpen’ in huis en tuin in de krant van zaterdag.

Elk voorjaar worden de eerste zonnige dagen, als we ramen en deuren weer kunnen opengooien, volledig verpest door overenthousiaste buren die het hard nodig vinden met de hogedrukreiniger de rust te verstoren. Net als je een zucht slaakt dat ze het vreselijke apparaat tot zwijgen brengen, begint een van de andere buren. Tegen de tijd dat alle buren klaar zijn met deze onzin slaat het mooie weer om en zitten we weer binnen.

Louise Smolders, Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden