Lezersbrieven

Opinie: ‘Gehandicapten worden ten onrechte nog steeds bestempeld als invalide’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Vincent Spiering
Beeld Vincent Spiering

‘Gehandicapten worden ten onrechte nog steeds bestempeld als invalide’

In deze tijden van (terecht) veel aandacht voor inclusiviteit zou er ook meer aandacht moeten zijn voor mensen met een handicap. Zowel in woord als daad. Om het over het woord te hebben: gehandicapten worden nog steeds bestempeld als invalide. Een verkeerde benaming, mijns inziens.

Invalide betekent volgens de Dikke van Dale namelijk ook: niet meer geldig, verlopen, waardeloos. Een even negatieve als onjuiste connotatie. Het is genoegzaam bekend dat gehandicapten volledig meedraaien in familieverband en de maatschappij, mits de benodigde voorzieningen er zijn. Laten we het daarom voortaan altijd hebben over mensen met een handicap, die benaming is juist en getuigt van meer respect.
Ties van Dijk, Amsterdam

‘Dat het Verzetsmuseum de term verzetsheld niet meer gebruikt is onjuist’

Theodor Holman stelt in zijn column van 29 november dat ‘het Verzetsmuseum de term verzetsheld niet meer gebruikt’. Dat is onjuist. Het museum is absoluut niet tegen het gebruik van het woord verzetsheld. Als mensen bepaalde verzetslieden een held vinden, dan vinden we dat mooi. Zelf zijn we hiermee in onze tentoonstellingsteksten terughoudend. En dat is niet iets nieuws; we hebben het woord in de 37 jaar dat het museum bestaat vrijwel nooit gebruikt, geheel in de geest van onze oprichters, die uit het verzet kwamen.

Het misverstand is ontstaan doordat ons de vraag werd gesteld wat wij vinden van de door Ismee Tames (NIOD) geconstateerde trend dat de laatste jaren iedereen die met verzet te maken had een held wordt genoemd. Wij hebben toen geantwoord dat wij het woord in onze tentoonstelling bijna nooit gebruiken.

Naast dat onze oprichters bewust geen heldengalerij wilden creëren, is het ook relevant dat wij een grote variatie aan verzetsacties en -vormen belichten en geen uitspraak doen over wie wel of geen held is. Bezoekers mogen dat zelf bepalen.
Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam

‘Wij wensen hen veel sterkte? Wij wensen hún veel sterkte!’

De kennisopfrisbeurt van hen en hun zou ook beslist voor hen moeten gelden, die de overlijdensberichten verzorgen bij ministeries, gemeenten, universiteiten, instituten, (hoge)scholen, bedrijven en particulieren. De standaardzin: ‘Wij wensen hen veel sterkte’ is wel degelijk fout. Hen moet hun zijn!
Louis Tulfer, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden