Opinie

Opinie: ‘Geef kinderen voor hun gezondheid snel de sportzalen terug’

Kinderen mogen samen buiten sporten, maar de zalen zijn nog dicht. Met wat inzet kunnen ze open, vinden Danielle Jansen en Károly Illy, dat is goed voor iedereen.

Danielle Jansen en Károly Illy
Sommige binnensporten kunnen uitwijken naar een tent, maar ook dat blijft behelpen. Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Sommige binnensporten kunnen uitwijken naar een tent, maar ook dat blijft behelpen.Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Gelukkig mag een groot deel van de jeugd in Nederland al geruime tijd weer sporten en zelfs onderling trainingswedstrijdjes houden; dit zijn de voetballers, de tennissers en de hockeyers. Deze kinderen zijn dolgelukkig dat ze met hun buitensport al wekenlang een welkome uitlaatklep hebben.

Anders is dit voor die kinderen die een binnensport beoefenen zoals de turners, dansers, volleyballers en basketballers. Het wordt tijd dat ook de binnensportende jeugd de mogelijkheid krijgt om hun fysieke en mentale buffer te versterken.

Natuur in volle bloei

In de afgelopen weken wordt ook in Nederland – als onderdeel van een exitstrategie uit de lockdown – stap voor stap verkend waar versoepeling mogelijk is en hoe de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen eruit moet zien. Met oplopende temperaturen, de natuur die in volle bloei staat en naderende vrije dagen, voelt de overheid de hete adem van de maatschappij in de nek. Open de terrassen, parken en andere buitenruimten zo snel mogelijk, staat bovenaan het wensenlijstje van versoepelingen. Indoor sportcentra bungelen onderaan; sport- en gymzalen zijn waarschijnlijk de laatste in de rij om opnieuw te mogen openen. Dit betekent dat een groot deel van kinderen langdurig niet sport, met alle gevolgen van dien.

Het belangrijkste argument om sport- en gymzalen voor kinderen snel te openen is dat zij, net als hun buitensportende leeftijdsgenoten, door sport geluk, plezier, energie en ontspanning ervaren. In het afgelopen jaar hebben deze kinderen nagenoeg geen gelegenheid gehad om hun mentale, fysieke en sociale gezondheid op peil te houden. Juist in tijden als deze is het belangrijk dat kinderen even hun zorgen kunnen vergeten, hun batterij kunnen opladen en enige houvast kunnen hebben aan iets wat ze blij maakt.

Een tweede argument: hoe langer een kind niet sport, hoe lastiger het is om het na verloop van tijd weer op te pakken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een deel van de kinderen – door de lange periode – niet van plan is om weer te sporten na het bedwingen van Covid-19. Dat is zorgelijk, omdat de wetenschap ook heeft aangetoond dat langer durende inactiviteit kan leiden tot een breed scala aan lichamelijke en mentale klachten zoals overgewicht, stress en depressie.

Ventileren

Natuurlijk kleven er iets meer ‘gevaren’ aan indoor sporten dan aan outdoor sporten. Zo komen kinderen in sporthallen en gymzalen meer in aanraking met deurklinken en trapleuningen, die door vele anderen worden gebruikt. Ook blijven de door kinderen uitgeademde aerosolen langer in een zaal hangen dan in de buitenlucht.

Toch denken wij dat binnensporten voor kinderen eenvoudig, snel en goed is te realiseren. We kunnen gebruik maken van de duidelijke en bruikbare richtlijnen voor het hervatten van zwemlessen: laat kinderen thuis hun sport­kleding aantrekken, laat ouders buiten, blijf thuis bij klachten, maak geen gebruik van lockers en douches, sportleraren zoveel mogelijk op afstand en mondmasker op, ventileer zo veel mogelijk en hanteer dezelfde hygiënemaatregelen die in alle openbare ruimtes gelden.

We gunnen het alle kinderen om in deze veel te lang durende pandemie hun fysieke en mentale buffer te versterken. Ook de kinderen die aan binnensport doen. Met de juiste maatregelen kan het veilig, er is dus geen tijd te verliezen. Het op korte termijn heropenen van de buitenschoolse opvang, waar ook kinderen binnen samenkomen, laat zien dat dat kan.

Danielle Jansen is socioloog en universitair docent aan het Universitair Medisch Centrum ­Groningen en de ­Rijksuniversiteit Groningen. Beeld
Danielle Jansen is socioloog en universitair docent aan het Universitair Medisch Centrum ­Groningen en de ­Rijksuniversiteit Groningen.
Károly Illy is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kinder­geneeskunde en lid van het Outbreak ­Management Team. Beeld
Károly Illy is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kinder­geneeskunde en lid van het Outbreak ­Management Team.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden