Opinie

Opinie: ‘Geef jongeren voortaan een plek aan de politieke tafel’

Achraf El Johari is jongeren­burgemeester van Amsterdam. Hij vindt dat het op de kieslijsten nog te vaak ontbreekt aan jongeren op een verkiesbare plek.

Achraf El Johari
Studenten tijdens een demonstratie op het Museumplein. Beeld ANP
Studenten tijdens een demonstratie op het Museumplein.Beeld ANP

Met de eerste vaccinaties in Nederland lijkt het einde van de corona­crisis eindelijk in zicht. Dit vooruitzicht geldt helaas niet voor iedereen. Jongeren kampen met structurele problemen die door corona zijn versterkt. Zo verwachten politici dat jongeren een leven kunnen bouwen op allerlei onzekerheden zoals flexcontracten, jeugdloon, een tekort aan jongerenhuisvesting, prestatiedruk en het leenstelsel.

Jongeren wordt gevraagd om zelfredzaam te zijn in een genadeloos systeem dat op hen kapitaliseert, en daar heeft de politiek te weinig oog voor. Denk aan de oproep aan jongeren van Mark Rutte (VVD) om de ‘revolutie’ te ontketenen, terwijl veel jongeren bezig zijn met overleven. En wanneer jongeren wel van zich laten horen, wordt dit zelden beantwoord met politieke daadkracht.

Waar jongeren echt baat bij hebben, is een politieke cultuuromslag waarbij hun problemen met voortvarendheid worden aangepakt. Om dit te bereiken, moet er worden geïnvesteerd in de politieke weerbaarheid. Op de kieslijsten ontbreekt het nog te vaak aan jongeren op een verkiesbare plek. Het lijkt erop dat de oude generatie politici moeite heeft met het overdragen van macht. Politiek zou benaderd moeten worden als avondeten met het gehele gezin. Wij zouden ons constant moeten afvragen wie er ontbreekt aan tafel en waarom.

Daarnaast is het noodzakelijk dat er anders wordt gekeken naar jongeren. Wij zijn namelijk niet de flexibele schil van de samenleving die alle klappen kunnen opvangen en prima zelfredzaam kunnen zijn, maar beginners in het leven die de ruimte moeten krijgen om fouten te maken.

De bal ligt nu bij de overheid om daadkracht te tonen. Dan heb ik het niet over doelloze gesprekken op het Catshuis waar geen concrete toezeggingen uit komen. Ik heb het over een jongerenvisie die in samenspraak met (ongeorganiseerde) jongeren tot stand moet komen. Hierbij moet onderzoek worden gedaan naar de situatie van jongeren en hoe deze structureel verbeterd kan worden.

Tot die tijd kaapt Rutte activistische taal door het woord ‘revolutie’ in zijn mond te nemen en houdt hij jongeren een wortel voor om ze terug te laten keren naar een onzeker leven, ook na de coronacrisis.

Achraf El Johari, jongeren­burgemeester van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden