null

Opinie

Opinie: ‘Elektriciteitsnet overbelast? Netbeheerder doe je werk!’

Beeld Vincent Spiering

Er zijn inmiddels zo veel zonnepanelen in gebruik, dat het Nederlandse energienetwerk de teruglevering van energie vaak niet meer aankan. Femia Kievits pleit ervoor dat netwerkbeheerders waterstof moeten gaan maken op momenten dat te veel stroom wordt geleverd. ‘Gratis elektriciteit voor een schone energiebron.’

Het Parool

Op sommige plekken in Nederland hebben netbeheerders besloten de hoeveelheid energie die je kunt terugleveren, te beperken. De Nederlandse burger is gestimuleerd om zonnepanelen te nemen. Dit gebeurde echter op zo’n grote schaal, dat delen van het Nederlandse energienetwerk het niet meer aan kunnen.

Vaak wordt voor het overbelaste netwerk de salderingsregeling als oorzaak gegeven. Op de momenten dat de zon volop schijnt is het aanbod van zonnestroom groot, wat kan zorgen voor een piekbelasting op de netwerken. Daardoor stijgen de transportkosten voor de netbeheerders. Kosten die zij delen met alle gebruikers van het netwerk. Niet vermeld wordt dat bij een hoger elektriciteitsaanbod de elektriciteitsprijs juist laag is, voor alle gebruikers.

Maar zijn de burgers met hun zonnepanelen wel het probleem? Op momenten dat te veel stroom wordt geleverd moeten netbeheerders waterstof, waterstof en nog eens waterstof gaan maken. Gratis elektriciteit voor een schone energiebron. Bouw productie-units voor waterstof daar waar de piekbelasting groot is. Dit kan ook in woonwijken.

Wie kijkt naar innovaties en oplossingen van de netbeheerders bij transportschaarste (piekbelasting), vindt het maken van waterstof niet terug. Oplossingen liggen onder andere bij uitbreiding van de netwerken, maar dit hadden ze natuurlijk allang moeten doen.

De voorganger van netbeheerder Liander, Nuon, bood in 2000 al zonnepanelen aan in het kader van de actie ‘een eigen zonnecentrale’ en in 2004 werd salderingsregeling ingesteld met als doel om vooral bij woningen de uitbouw van zonnepanelen te versnellen.

Wij zijn nu twintig jaar verder en constateren dat het energienetwerk overbelast raakt. Netbeheerders ga je schamen. Jullie hebben afgewacht in plaats je werk te doen: het net voorbereiden op de toekomst.

Femia Kievits, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden