Lezersbrieven

Opinie: ‘Een links stadsbestuur is een garantie voor woningnood’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Langere geluidsoverlast, maar sneller klaar met projecten’

Werkzaamheden, hoe vervelend ook, zijn nodig willen we in een mooie stad blijven leven. En ja, er gebeurt veel tegelijk. Als we dat zo voelen, zal het zo zijn.

Het kan ook anders. Nu begint en eindigt men vroeg. Dan krijg je het gekke fenomeen dat je rond de klok van vier uur ’s middags ziet – het is nog steeds een prachtige dag – dat voorbij de afscheidingsborden en -hekken niemand werkt. Geen kip te zien met zo’n fluorescerend hesje. Waarom niet een tweede ploeg inzetten om tenminste zestien of vijftien uur van de dag te gebruiken? Zeker in de zomer!

Of is er ook hier een tekort aan werkkrachten? Dan zou je kunnen zeggen: we zetten dezelfde mensen op minder projecten en we werken tussen 06.00 en 22.00 uur. Ik denk dat veel Amsterdammers die langere geluidsoverlast graag tolereren tegenover een snellere afwikkeling van de klus. Goed voor ons allemaal.

Pieter Bogaers, Amsterdam

‘Wat een gotspe, die protesterende boer met twee koeien’

Wat een gotspe, een boer die twee koeien meeneemt waarvan er één direct naar het slachthuis gaat als de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen, omdat dat ‘aangeeft hoe een halvering eruit ziet’. Het is precies andersom. Als de stikstofplannen worden doorgezet en de veestapel gehalveerd zou worden, gaan er straks juist structureel, iedere dag, de helft van het huidige aantal koeien naar het slachthuis. Om over het terugdringen van ander dierenleed verbonden aan intensieve veeteelt nog maar te zwijgen.

Jeroen Bos, Amsterdam

‘Een links stadsbestuur is een garantie voor woningnood’

Wanneer beginnen jullie eens, na weer gejammer over het tekort aan goedkope huurhuizen, met de echte oorzaak daarvan aan de kaak te stellen? Ik ben in 1966 geboren in Amsterdam, zolang ik leef in Amsterdam is er een tekort aan huurhuizen, leraren en zorgpersoneel. Zolang ik leef een links college. Een links stadsbestuur is een garantie voor woningnood en tekorten! Er mag namelijk geen geld worden verdiend.

Oplossing voor de woningnood: benader pensioenfondsen, bijvoorbeeld die van de bouwvakkers. Geef ze een stuk grond in erfpacht, maar dan wel tegen een vergoeding waarmee ze 5 procent rendement kunnen maken voor de bouwvakkers. Ze bouwen er huurwoningen onder de 700 euro, zoveel als jullie maar willen.

Maar wat is het echte probleem? De gemeente wil zelf de hoofdprijs voor de grond en de ambtenaren van grondzaken hebben maar één rekenmachine in het gebouw, dus een aanbieding duurt járen.

Stop met huilen en vingerwijzen naar ‘kapitaal’. Kapitaal is juist de oplossing.

Maurice Ensink, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden