Lezersbrieven

Opinie: ‘Een examenleerling die de tekst niet begrijpt, hoe kan dat?’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Een examenleerling die de tekst niet begrijpt, hoe kan dat?

Na mijn pensionering, zo’n 18 jaar geleden, werd ik gevraagd om in te vallen in een examenklas vmbo-t aardrijkskunde. Deze klas bestond hoofdzakelijk uit leerlingen met een migratieachtergrond. Een van de leerlingen liet ik een stukje voorlezen uit een examenbundel. Dit lukte met veel moeite, maar toen ik hem vroeg eens uit te leggen wat hij gelezen had, was hij niet in staat dit duidelijk onder woorden te brengen. Hij begreep de tekst gewoon niet. Toen ik dit later aankaartte in de lerarenkamer kreeg ik nauwelijks reacties. Ik begrijp dan ook niet hoe de inspectie denkt dit probleem binnen twee jaar op te kunnen lossen.

A. Bakker, Amsterdam

‘Hopelijk komt er ooit ruimte om je einde meer zelf te regisseren’

Ongelooflijk hoe psycholoog Wim van Dijk in de krant van donderdag zeer treffend formuleert hoe akelig en traumatisch palliatieve sedatie eigenlijk is en waarom er in godsnaam zo moeilijk wordt gedaan over het toepassen van euthanasie. Als het zo is dat de patiënt lijdt en zal gaan sterven, waarom dan nog langer wachten in de vorm van palliatieve sedatie in plaats van euthanasie toe te passen?

Vorige maand hebben wij het helaas zelf meegemaakt met mijn 92-jarige moeder in een hospice. Wat had ik haar graag die laatste drie dagen willen besparen. Ik vond dit echt traumatisch, want het komt erop neer dat iemand versterft en dat is toch nergens voor nodig. Hopelijk komt er ooit ruimte om je einde meer zelf te regisseren, ook als je geen euthanasieverklaring hebt.

Els van der Heide, Wilnis

‘Uitzichtloos en ondraaglijk lijden zijn geen voorwaarden’

Nederland heeft inmiddels twintig jaar een euthanasiewet waar we trots op mogen zijn, ook al valt er op de uitvoering ervan nog wel wat te verbeteren. Dankzij deze wet werden in 2021 7666 mensen geholpen die uitzichtloos en ondraaglijk leden en voor wie geen redelijk alternatief voorhanden was. Wie niet aan die criteria voldoet, krijgt inderdaad, zoals Wim van Dijk op 14 april schreef, géén euthanasie. Hij wil daarom de wet op de schop nemen. Maar voor die categorie mensen is de wet helemaal niet bedoeld.

Momenteel wacht in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van Pia Dijkstra op behandeling. In dat voorstel kunnen mensen die zonder beoordeling door een arts willen sterven terecht bij een hulpverlener. Uitzichtloos en ondraaglijk lijden en een redelijk alternatief zijn daarin geen voorwaarden. De NVVE dringt er met klem op aan dat we niet afbreken wat in twintig jaar is opgebouwd, maar dat we op zoek gaan naar hoe we mensen náást de euthanasiewet ook aan een waardig, zelfgekozen levenseinde kunnen helpen.

Fransien van ter Beek, directie NVVE, Amsterdam

Kaag, het is het de hoogste tijd voor beiden voor ‘een functie elders’

Met een voortdurend conveniërend gebrekkig geheugen van onze premier en de uitgebleven ‘nieuwe weging’ van D66-partijleider Kaag, is het de hoogste tijd voor beiden voor ‘een functie elders’. Hoezo nieuw elan?

Marcel Rode, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden