Lezersbrieven

Opinie: ‘Door corona zijn er ineens weer grenzen met restricties in Europa’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Door corona zijn er ineens weer grenzen met restricties in Europa

Toen ik in 2009 lopend de grens vanuit Duitsland in Görlitz overstak naar Polen was dit voor mij de overwinning van het Europees gedachtegoed. Ik hoefde mijn paspoort niet meer te laten zien en het leek dat beide landen gewoon een waren. Wat schetste daarom mijn verbazing toen ik onlangs naar Kopenhagen ging met de trein en er dus weer een grens was met behoorlijk wat restricties? Denemarken heeft als eis dat we ondanks vaccinatie een antigeentest moeten hebben. Ik ben gelukkig zonder test de grens overgekomen, maar ik had wel een coronapas.

Ik voel me terug in de jaren zeventig, toen we nauwelijks naar landen konden reizen. Het ideaal van een verenigd Europa heb ik helaas moeten laten varen.

Peter Overwijk, Amsterdam

Wat een geweldig idee om als Amsterdammer te investeren in de stenen van de stad

Wat een geweldig idee van meneer Ploos van Amstel om als Amsterdammer te investeren in de stenen van de stad (Het Hoogste Woord, afgelopen woensdag). Het punt is natuurlijk dat, als je dat overlaat aan de Gemeentelijke Ambtenarij, er over twintig jaar nog niks voor elkaar is. Dus wordt het dan de oprichting van de Ploos Van Amstel Bank, die panden gaat kopen in het Centrum? Graag dan allereerst de huizen in de Damstraat met al die vreselijke toeristenvreettenten opkopen. En heropening van Café ’t Prinsenhofje op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal zou fantastisch zijn.

Jaros Janssens, Amsterdam

Gemeente geef je inwoners power, kom nu eens met een revolutionair plan!

Prachtig plan! Gemeente geef je inwoners een kans! Ik woon al meer dan veertig jaar in Amsterdam. Toen ik hier kwam wonen, ben ik gestart met het huren van een kamer op de Rozengracht 150 in de voormalige kerk, nu moskee. Daar moesten wij in 1987 uit. De kerk met pastorie was verkocht aan een Turkse stichting. Een huis kopen was destijds geen optie. Als alleenstaande kreeg je geen hypotheek.

Inmiddels, na enkele omzwervingen, woon ik op Zeeburgereiland, sinds 2019. Voor het eerst in mijn leven, op 73-jarige leeftijd, kan ik zeggen dat ik een prachtige woning heb. Kopen is nu ook geen optie meer: woningen zijn te duur en mijn leeftijd gaat meespelen. Toch zou ik best mee willen investeren in herstel en behoud van de binnenstad. Gemeente geef je inwoners power, kom nu eens met een revolutionair plan! Ik sta te popelen!

Henk van de Cruijs, Amsterdam

Het Parool verdwijnt nu tussen hele stapels ochtendkranten

Ik ben geboren in Amsterdam-Oost in het jaar 1950. Mijn ouders hadden een abonnement op Het Parool en toen ik trouwde en zelf een gezin kreeg was het vanzelfsprekend dat Het Parool rond half zes op de mat viel. Het is als dagblad belangrijk om uniek te zijn in een tijd waarin alles op elkaar begint te lijken. De eenvormigheid wordt gestuurd door commercie. Het unieke van Het Parool was nu juist dat het een avondkrant was en dat is opgegeven. De krant verdwijnt nu tussen hele stapels ochtendkranten. Een knieval voor de commercie. Wat een misser.

Peter Lowie, Amsterdam

Hoezo heeft Rutte volgens Holman recht op het minister-presidentschap?

Theodor Holman vindt in zijn column van 6 januari dat Rutte recht heeft op het minister-presidentschap omdat hij de verkiezingen heeft gewonnen. Daar valt wel wat op af te dingen. Ruttes persconferenties over de coronapandemie vlak voor de verkiezingen werden door miljoenen kiezers bekeken. Tegelijkertijd konden andere politieke partijen als gevolg van de coronapandemie geen campagne voeren. Als wij in Oost-Europese, Aziatische, Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen een dergelijke oververtegenwoordiging van de zittende macht in de media constateren vlak voor de verkiezingen, spreken we daar terecht schande van: zo krijgt de oppositie geen kans en is geen sprake van een gelijk speelveld. Ik vrees dat bij de gemeenteraadsverkiezingen hetzelfde gaat gebeuren.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden