Lezersbrief

Opinie: ‘Dit bouwplan is niks voor Bos en Lommer’

Inger Bal en Femke de Leeuw
Luchtfoto van de Amsterdamse woonwijk Bos en Lommer met het Erasmuspark.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Luchtfoto van de Amsterdamse woonwijk Bos en Lommer met het Erasmuspark.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De gemeente kondigde eind december trots aan dat er honderden nieuwbouwwoningen komen in Bos en Lommer, direct aan de afslag S103. Het gaat slechts om een plan met veel haken en ogen: Deze woningen komen pal aan de Ring. De lage luchtkwaliteit maakt ze voor ouderen en jonge gezinnen ongeschikt is, constateerde ook de gemeente.

Bouwen met respect voor monumenten is een van de uitgangspunten van Amsterdam. Ondertussen ligt er een plan met massale bouwblokken om of tegen de verschillende monumenten aan, waaronder de Wereld­bibliotheek/drukkerij Lindenbaum, het Elseviergebouw en de Hendrick de Keyserschool.

Een ander criterium van de gemeente is dat de parkeerdruk niet mag toenemen: In het huidige plan worden 200 parkeerplaatsen geschrapt, terwijl er 400 tot 600 woningen worden toegevoegd. De geplande parkeergarage met circa 150 plaatsen is dus te klein.

Opmerkelijk is dat de gemeente begin 2020 opdracht gaf tot een onafhankelijk onderzoek aan hun eigen subcommissie ‘Integrale Ruimtelijke Kwaliteit’. De bevindingen komen grotendeels overeen met de onze, maar het rapport is aan de kant geschoven en zelfs niet gedeeld met stadsdeelcommissie West voor die advies over het plan uitbracht.

Wat ons als bewoners misschien nog het meest raakt, is de zielloze tunnelvisie. Tientallen mensen maakten tijd voor het participatieproces, maar kwamen bedrogen uit. Na avonden meedenken en alternatieven aandragen lijkt het uiteinde­lijke plan bijna een kopie van het ­voorstel van de woningbouwcorporaties. Het lijkt wel of zij de touwtjes in handen hebben.

Frappant is ook dat stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter tijdens de commissievergadering op 22 september 2020 aangaf dat de participatie beter gemoeten had. Hij gaf opdracht voor een evaluatieonderzoek aan Nanke Verloo, politicoloog verbonden aan de UvA. Toch stelt de betrokken wethouder dat de participatie zorgvuldig is doorlopen. En dat het proces dus door kan.

Al sinds 2005 is er hier sprake van nieuwbouw en al vijftien jaar wordt er volop meegedacht en geparticipeerd. Als betrokken Amsterdammer heb je er haast een fulltimebaan aan om thuis te raken in de complexe materie. Bijna 600 mensen ondertekenden onze petitie. Draagvlak is belangrijk, aldus de gemeente Amsterdam bij aanvang. Nu dit er niet is, doet het er niet toe.

Ja, er is ruimte voor nieuwbouw. Ja, er is ruimte voor verbetering. Nee, wij gaan niet akkoord met deze manier van doen. Dit is van dik hout zaagt men planken en daar komen geen fijne woningen van.

Inger Bal en Femke de Leeuw (namens Geen Beton en Lommer), Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden