null

Brieven

Opinie: ‘De zwarte vrouw wordt gestraft, de witte man niet eens tegengesproken’

Beeld Getty Images/EyeEm

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool

‘Alleen de zwarte vrouw wordt gestraft’

De uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Astrid Roemer gaat niet door vanwege haar uitspraken over de Decembermoorden in 1982 (Het Parool, 11 augustus).

Op dinsdagavond zag ik Wybren van Haga bij Op1. Hij ventileerde de abjecte opvatting dat het coronavirus niet meer is dan een zware griep en vond alle maatregelen ertegen overbodig. Beiden hebben onzin uitgekraamd.

De zwarte vrouw wordt voor haar opmerkingen terecht gestraft, maar de witte man wordt in het programma niet eens tegengesproken.
Rudy Schreijnders, Maarssen

‘Minder kindsubsidies zet tot aandenken’

In mijn lijfblad lees ik deze woensdag de brief van Tom Heijnen waarin hij voorstelt om als klimaatregel kindsubsidies af te schaffen dan wel in te perken. De groei van de wereldbevolking is een van de oorzaken van de klimaatverandering.

Mijn idee, Tom. Ik denk dat minder bevolkinsgroei op termijn meer problemen oplost: er zijn minder woningen nodig, het tekort aan leraren groeit niet, evenals het personeelstekort in de zorg, het openbaar vervoer bijvoorbeeld.

Misschien is het kort door de bocht dat we zo denken, maar misschien zet het anderen wel aan tót denken.
Ronald van der Meer, Rotterdam

‘Kijk bij evacuatie van Afghanen verder dan tolken’

Velen pleiten er momenteel voor om niet alleen tolken uit Afghanistan te evacueren, maar ook bepaalde andere Afghanen die met de Nederlandse missies hebben samengewerkt.

Dit lijkt mij ethisch de juiste weg. Niet alleen is er sprake van een humanitaire noodsituatie, maar Nederland heeft er ook een vrij actieve rol in gespeeld dat deze Afghanen nu grote problemen ondervinden. Dat maakt hun morele claim op Nederlandse steun (nog) zwaarwegender.

Op zijn minst is het nodig dat degenen die concreet beslissen wie er geëvacueerd wordt, professionele beslissingsruimte krijgen – zodanig dat die ook gebruikt kan worden om, zoals vaak nodig zal zijn, breder te kijken dan alleen naar tolken.
Jos Philips, Den Haag

‘Gay friendly Amsterdam? Daarvoor is veel meer nodig’

Tijdens de afgelopen Pride voeren we met de regenboogvlag over de gracht. Een sloep met wat jongens vond het nodig om commentaar te leveren in de vorm van ‘hey dames’, en meer van dat soort opmerkingen.

Dat er een opnieuw een dragqueen door een taxichauffeur word geweigerd en homogerelateerd geweld niet verdwenen is, laat weer eens zien dat hetero’s nog steeds als de norm in Amsterdam worden gezien.

Ik vrees dat er nog heel veel tochtjes over de gracht moeten volgen voor er ooit weer gesproken kan worden van ‘gay friendly’ Amsterdam. En om in de ‘gay capital’ te komen zal ik voorlopig een lhbtq-friendly taxi moeten nemen.
Erik van Kempen, Amsterdam

‘Wees menselijk in situatie Afghanistan’

Als iedereen maar ‘niet aan mij om te bepalen’ blijft zeggen, dan zal er nooit iets gebeuren op welk vlak dan ook. Laten we eens normaal en menselijk doen.
Rob van Dijk, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden