Lezersbrieven

Opinie: ‘De waardestijging van een koopwoning maakt de eigenaar niet terstond rijker’

Dit zijn de ingezonden brieven van 28 augustus. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool

Denkfout woningmarkt

Hele volksstammen maken een enorme denkfout als ze denken dat de waardestijging van hun woning de woningeigenaar ook daadwerkelijk terstond rijker maakt. De eigen woning is namelijk op te vatten als ‘consumptie’ (woonbehoefte) en niet als ‘investering’. De woningeigenaar moet immers zelf ook wonen en kan zijn woning niet meteen te gelde maken. Bij eventuele verkoop zal veelal een nieuwe woning gekocht dienen te worden. Indien de huis­eigenaar dan genoegen neemt met een goedkopere (mindere) woning heeft hij vermogen uit zijn eerdere huis gehaald.

Dit wetende zal iedere verstandige woningeigenaar zich bij de kolossale prijsstijgingen niet meteen rijk rekenen.

Maarten Racz, Enschede

Wreedheid Taliban

Een gedachte naar aanleiding van een artikel in Het Parool van afgelopen woensdag: ‘Taliban tonen ware gezicht’. Er wordt terecht geschreven over de wreedheden van de Taliban, maar wie is er wreder, diegene die de wreedheden nu begaat of diegene die niet heeft afgemaakt wat hij is begonnen en weggaat en achterlaat? Aan de andere kant, de wreedheden zijn wel een tijdje weggeweest of in ieder geval minder… Moeilijk en ingewikkeld.

Roland van der Grinten, Landsmeer

Nieuwe regering

Ons land, u en ik, wachten al lang op een regering die geen werk maakt van de wachttijden in de zorg, die geen werk maakt van een tekort aan onderwijzers, agenten, handen aan het bed, betaalbare woningen regelt voor gewone mensen en starters. Een regering die grote bedrijven belastingvoordeeltjes schenkt en milieuvervuiling toestaat aan grote bedrijven. Tja, om moedeloos van te worden, mag ik dat zeggen? Meneer Rutte, moet u niet opstappen? ­Alsjeblieft!

Gregor Niessen, Amsterdam

Namenmonument

Binnenkort wordt het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat onthuld, meldt Het Parool van 26 augustus 2021. Een prachtig initiatief dat door stug volhouden van de initiatiefnemers nu eindelijk wordt ge­realiseerd.

Het klopt dat er in ons land geen monument bestaat met daarop de namen van de 102.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vermoord in kampen. Maar onlangs bezocht ik het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daar staan op de voormalige appèlplaats 102.000 stenen die het verhaal vertellen van de moord op 102.000 keer één mens. Een moeder, een opa, een tante, een broer, een dochter, een neef, een vriendin, een buurman, een klasgenootje.

Voor ieder van hen staat daar een steen. Hoge stenen voor volwassenen en kleine stenen voor kinderen. De donkere ondergrond waarbinnen de 102.000 stenen zijn geplaatst, geeft de contouren van Nederland aan. ­Inderdaad, zonder namen, maar indrukwekkend om bij stil te staan.

Thea de Roos-van Rooden, Haarlem

Duwo

Duwo kan zich revancheren door de gangen die overgeschilderd moeten worden in regenboogkleuren te laten schilderen.

Veronica Bakker, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden