Ingezonden brief

Opinie: ‘De PvdA doet aan kiezersbedrog’

Het Parool

Met verbijstering heb ik vernomen dat de PvdA en GroenLinks op de weg naar een nieuw kabinet als één fractie aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Dit is de doodssteek voor de PvdA en ronduit kiezersbedrog.

Ons verkiezingsbestel is in naam erg democratisch: we mogen immers zelf een naam aanvinken op het biljet. In ons bestel kiezen we vooral voor een politieke partij en het programma dat deze partij voor de ­verkiezingen heeft opgesteld. We kruisen één kandidaat aan. Van de 41 partijen die zich in 2021 hadden laten registreren zouden vervolgens 16 partijen zitting mogen nemen in de Tweede Kamer.

En dan gaan alle communicatiedeuren maandenlang op slot. Er wordt gepraat, gedeald, onderhandeld, geruild, en uiteindelijk is er een regeerakkoord waar de door ons gekozen partijen wel of niet een handtekening onder zetten. Ook komt een terugkoppeling naar de leden van die partijen, die er bij een congres nog iets over mogen zeggen. Wetende dat circa 1 procent van de Nederlandse kiezers lid is van een partij, besluit deze ene procent dus over wat er met mijn stem gebeurt.

Nu wordt mijn stem dus aan een andere partij gegeven, zonder dat ik daar mijn toestemming voor heb gegeven. Ik heb bewust voor de PvdA gekozen en niet voor GroenLinks. Ik heb nog steeds het vertrouwen dat de PvdA ooit weer terugkeert naar haar roots.

Ik heb nog steeds het vertrouwen dat de PvdA in gaat zien dat hun beoogde achterban niet altijd het klimaat en vluchtelingen op één heeft staan, niet omdat het racisten of klimaatontkenners zijn, maar omdat ze ook andere zorgen hebben. Alledaagse zorgen, dicht bij huis. De PvdA moet er zijn voor de werkenden en voor hen die dat niet kunnen of mogen. Voor de mensen die misschien geen universitaire opleiding hebben gehad, maar bijvoorbeeld plantsoenen schoffelen. Voor de lgbt-gemeenschap, die het zat is om beschimpt en bespuugd te worden.

Een PvdA die erkent dat de aanval op de lgbt-gemeenschap vaak uit een bepaalde hoek komt en dat ook durft te benoemen. Een partij die inziet dat gentrificatie van de oude buurten een regelrechte ramp zijn. Kortom, een niet-elitaire linkse arbeiderspartij.

Kom op, PvdA, vertrouw op je eigen kracht en doe zelf wat met mijn stem!

Jos Koster, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden