Plus

Opinie: ‘De PvdA? De mooiste oplossing is opheffen!’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘De PvdA? De mooiste oplossing is opheffen!’

In de hele discussie over de samenwerking tussen linkse partijen wordt de mooiste, meest chique oplossing over het hoofd gezien: de PvdA kan zich ook gewoon opheffen, en dus niet meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft dan bijna tachtig jaar bestaan en kan met opgeheven hoofd terugkijken op wat ze bereikt heeft. Maar op een gegeven moment is de koek op, en dan moet je het stokje overgeven aan partijen die beter bij deze tijd passen. Die zijn er aan de linkerkant volop, en die moeten de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Ze kunnen die negen PvdA-zetels goed gebruiken!

Belast die nieuwe partijen dus niet met de ballast van een stokoude partijtraditie, met vele compromissen, gedoe met heilige standpunten, welke belangrijke poppetjes en ego’s op welke plekken. Gewoon stoppen, en de nieuwe generatie mag het oppakken.

Ewout van der Linden, Amsterdam

‘Ik werd nog uitgelachen omdat ik zei dat de energietransitie niet snel zou plaatsvinden’

Enkele jaren geleden, als Statenlid Noord-Holland, werd ik nog uitgelachen omdat ik zei dat de energietransitie niet snel zou plaatsvinden, simpelweg omdat het elektriciteitsnet dat niet aankon. PVV en SP waren ook die mening toegedaan. Kijk nu: Tennet kan geen elektriciteit leveren aan bedrijven in het Zuiden. En de regering, met de VVD en D66-goeroe Jetten voorop, samen met GroenLinks, maar roepen dat we vooral moeten opschieten, terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen. Hopeloos dit onrealistische beleid!

Olga de Meij, Amsterdam

‘Veeteelt is ook gewoon business, ten koste van veel leed’

De column van Lale Gül van zaterdag was voor mij recht in de roos. ‘We hebben genoeg grond, maar gebruiken de helft voor landbouw omdat we een exportland willen zijn.’ Of voor duizenden kippen in een fabriek, die eitjes leggen, snaveltjes geknipt, want ze kunnen toch niet meer in de grond wroeten naar een lekker wormpje en anders zouden ze ook nog eens hun al net zo gefrustreerde collega’s beschadigen. Hoeveel zitten er ook alweer op één A4’tje? Drie, vier?

Denk ook aan varkens die biggetjes moeten ‘produceren’ in een ruimte waar ze letterlijk hun kont niet kunnen keren. En de koeien, geiten, noem maar op: ze staan in rijen in een levenslange gevangenis. Zijn onze boeren nog boeren of vooral zakelijke ondernemers? Moet Rutte niet eens ophouden met alleen maar denken aan ‘de economie’, en een minister de opdracht geven dat er meer woningen moeten komen? Waar dan?

Ik vind het reuze zielig dat de ondernemende boeren grote stappen achteruit moeten doen. Maar laten we er ook eens aan denken dat de overgrote productie wordt geëxporteerd. Business, ten koste van ontzettend veel leed.

Wil Hille, Amsterdam

‘Waarom kom je met je studieschuld niet in de schuldsanering?’

Is het niet raar dat je met 40.000 euro schuld normaal gesproken in de schuldsanering terechtkomt, behalve als je student bent?

Edgard Gommeren, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden