Lezersbrieven

Opinie: ‘De ECB houdt de rente onnodig laag’

Op deze plek verzamelen we ingezonden brieven van lezers van Het Parool. Zelf een bijdrage leveren? Lees hier hoe u een brief of opiniestuk instuurt.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Reactie hybridewerken

Sorry, maar begrijp ik het nu verkeerd? Thuiswerken pakt vooral negatief uit voor de vrouw des huizes aangezien zij meer zorg- en huishoudelijke taken oppakt, lees ik in het hoogste woord van Janka Stoker.

Deze insteek is gedateerd, aangezien we geen onderscheid meer maken tussen man en vrouw of non-binair. Iedereen is gelijk volgens ons nieuwe normaal. Een vergelijking tussen zorgzame en minder zorg­zame personen is de vergelijking die gemaakt moet worden anno 2021. Kijk uit, discriminatie ligt op de loer!
Bart Meij, Amsterdam

Klimaatrapport

Het VN-klimaatrapport roept bij mij het beeld op van de Titanic die op een ijsschots afkoerst, terwijl de bemanning zich anderhalf jaar lang vooral druk maakt over passagiers die onwel zijn geworden.

Hoog tijd voor een fundamentele verschuiving van de aandacht van beleidsmakers en media: minder corona, meer klimaat.
Peter van der Vlis, Amsterdam

Bijtende snoek

‘Een snoek bijt niet, hij stoot tegen je aan’, zegt expeditieleider en landschapsarchitect De Zeeuw in Het Parool van 9 augustus. Klopt niet, ooit ben ik toch echt gebeten door een snoek.

Op een vroege septemberavond rond 18.30 uur in 2018, besloot ik te gaan zwemmen in de Vecht. Rimpelloos water, doodstil, de schemer begon in te treden. Op een paar meter afstand van de kant, ik had juist aangezet met een paar ferme slagen, voelde ik opeens een felle pijn op de wreef van mijn rechtervoet. Ik wentelde mij op de rug teneinde de voet te inspecteren, er vanuit gaande dat ik tijdens de afzet een stuk oud prikkeldraad of iets dergelijks had geraakt.

Toen ik mijn voet boven water trok, zag ik een rij (na latere telling bleek: 11 stuks) flink bloedende gaatjes in hoefijzervorm met een diameter van circa 2,5 centimeter. Het gerucht van de aard van mijn verwonding waarde toen snel rond in mijn woonplaats en al spoedig werd ik benaderd door het lokale radiostation en de dito krant.

Er kwamen twee doorgewinterde vissers aan te pas plus een bioloog. Twijfel uitgesloten: het betrof een beet van de snoek. Op de locatie waar ik was gebeten bleek tien dagen eerder een snoek gevangen te zijn van 112 centimeter lengte. Het beest was gelukkig teruggezet in de Vecht door zijn verschalker.

Later begreep ik dat snoeken territoriumdieren zijn die ‘hun’ gebied controleren en van onderen naar boven jagen onder tegenlicht. Ook begreep ik dat ieder jaar in Nederland wel een of twee zwemmers door snoeken gebeten worden. De bijtplek op mijn voet is goed geheeld maar het bleef een rode plek.
Daan van den Wall Bake, Weesp

Parkeren op de gracht

Als binnenstadbewoner kan ik het plan om alle parkeerplaatsen op de Herengracht te schrappen alleen maar toejuichen.

En waarom alleen de Herengracht? Ik heb nooit kunnen begrijpen waarom een historische binnenstad zo veel auto’s toestaat. Bovendien zou dit aanslaan bij een nieuw klimaatbeleid waarbij we de uitstoot van uitlaatgassen drastisch verminderen.
Frank Scimone, Amsterdam

Lawaaipaal

In Het Parool van afgelopen donderdag beschrijft Kune Burgers op inzichtelijke wijze de moeizame strijd tegen het motorenlawaai. Er is overlast, er is wet- en regelgeving, maar niemand doet wat. Te weinig capaciteit.

Ik weet dat er in Rotterdam een proef is met een decibelmeter met camera. Een lawaaipaal.

Wellicht een eerste zet in een lange strijd tegen geluidsoverlast door motoren?
Janwillem Witsen Elias, Amsterdam

Rentestand

Een schrikbeeld waarin iedereen wacht met besteden omdat producten morgen goedkoper zijn dan vandaag, met als gevolg dat de hele economie inzakt. Dat is volgens onder andere Het Parool van donderdag (Dirk Waterval) de reden waarom de Europese Centrale Bank de rente laag wil houden, met onder andere idioot hoge huizenprijzen als gevolg.

Ik geloof daar helemaal niets van. Het is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen. Als dat zo was, moet er ooit een periode geweest zijn waarin er deflatie en tegelijkertijd werkloosheid was met een oorzakelijk verband (en niet als gevolg van eenzelfde oorzaak).

De BIS in Basel, een gezaghebbende bank die onder andere ook over internationale rekenregels van bankboek- houdingen gaat, heeft daar eens onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat zo’n correlatie in de laatste ander- halve eeuw één keer is voorgekomen, maar met een, volgens mij, hoogst onwaarschijnlijk oorzakelijk verband. Dat was in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw. Niemand maakt mij wijs dat er toen niets gekocht werd uit hoop op verdere prijsdalingen. Er was toen gewoon geen geld. Niet bij consumenten en ook niet bij de fabrieken. Alles is toen verspild aan lucht in aandeelkoersen.

Bij aandelen komt het trouwens wel regelmatig voor dat een ingezette daling leidt tot een selffulfilling prophecy van nog verder instorten van die koers. Het lijkt wel of het ECB-bestuur die ervaring nu ook projecteert op gewone producten.

Uiterst bedenkelijk als dat echt zo is.
Arko van Setten, Amsterdam

Vakantie koning

Ik heb een andere mening dan Petra de Graaf en vind dat de koning en de koningin niet méér hebben kunnen doen dan zij nu gedaan hebben wat Peter R. de Vries en de ramp in Limburg betreft.

Het heeft weinig zin om dan verder thuis te blijven. Of zouden er landgenoten zijn die hun vakantie opofferen en gaan helpen in Limburg? Laten we niet kleingeestig zijn en de koning en zijn gezin een vakantie met elkaar gunnen.
Anneke Schönehage-Eekhout, Badhoevedorp

Duitsland

Het is bizar dat wij voorlichting over onze coronasituatie uit Duitsland moeten krijgen. Terwijl onze eigen regering het heeft over ‘we zijn er bijna’, vindt Duitsland de Nederlandse coronasituatie uitermate bedreigend. Waar blijven de Nederlandse gezagdragers?
Maarten Racz, Enschede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden