Ingezonden brieven

Opinie: ‘De coronapas alom gehaat? Niet bij mij’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Coronapas

De coronapas is ‘alom gehaat’ volgens de heer Thomas Rodenburg in het hoogste woord van afgelopen maandag. Misschien in uw bubbel, meneer Rodenburg, maar zeker niet in de mijne! Niet dat ik deze pas ­gepassioneerd omarm maar het geeft mij nu wél de mogelijkheid om het ‘oude’ bestaan weer op een vrij relaxte manier op te pakken. En belangrijker nog, het geeft mij de niet onbelangrijke wetenschap dat ik – en de andere mensen om mij heen – veiliger zijn dan in een locatie waar die pas niet wordt gevraagd. Maak je keuze, zou ik zeggen, accepteer de gevolgen ervan en verwacht niet dat alles precies gaat zoals jij het zou willen zien.

Daniel de Jong, Amsterdam

Holocaust

Waarom snapt Thierry Baudet niet dat er een verschil is tussen Holocaust en ‘Holocaust’, het ene woord zonder en het andere met aanhalingstekens? vraagt Theodor Holman zich terecht af in zijn column van vrijdag 24 september. Was het maar zo eenvoudig. Baudet schreef in zijn gewraakte tweet namelijk “holocaust”; inderdaad tussen aanhalingstekens maar óók met een kleine h, waarmee hij niet alleen ironisch (aanhalingstekens) maar ook denigrerend (onderkast waar bovenkast gepast is) spreekt over de moord op 6 miljoen Joden.

Ik denk dat de eindredacteur van dienst Baudet onbedoeld gematst heeft door in Holmans column Holocaust met een hoofdletter te schrijven, zoals het hoort. Maar daarmee wordt voorbijgegaan aan Baudets dubbele kleinering. What’s next: “joden”, tussen aanhalingstekens en met een kleine j?

Jonathan Ursem, Amsterdam

Douwe Bob

Als Douwe Bob zijn ingeslagen weg volgt, treedt hij dan ook niet meer op in cafés waar jongeren zich moeten legitimeren om aan te tonen dat zij ouder zijn dan 18 jaar om alcoholhoudende drank te kopen en/of nuttigen? Neemt hij niet meer het vliegtuig omdat je zonder het tonen van een reisdocument niet mee mag? Gaat hij niet meer met het OV omdat je een kaartje moet kunnen laten zien om te mogen reizen? De wereld zit vol met uitsluitingen voor mensen die niet willen voldoen aan gestelde verplichtingen. Dit is er één extra en gezien de risico’s voor derden bij besmette contacten geen verkeerde lijkt me.

Dirk Roosendaal, Enkhuizen

Afvalland

Al jaren, en sinds de coronapandemie in versterkte mate, wordt de publieke ruimte en het openbaar groen door een deel van de Nederlanders als afvalbak gebruikt. Blik, plastic, mondkapjes, papieren zakdoekjes, tot ver in wat wij als natuur ervaren, en van Zuid-Limburg tot Schiermonnikoog, word je geconfronteerd met dit asociale weggooigedrag. Mondkapje, Red Bull, Heineken, mondkapje, Coca-Cola, mondkapje, Red Bull enzovoort tot het oneindige.

Volgens Rutger Bregman deugen de meeste mensen. Als je het boek gelezen hebt, ben je geneigd hem het voordeel van de twijfel te gunnen. Maar het deel dat niet deugt, drukt wel een grote zichtbare stempel op ons land.

Marno Wolters, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden