Opinie

Opinie: ‘De algemene tendens is dat er niet meer mét de burger wordt gepraat, maar óver de burger’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘De algemene tendens is dat er niet meer mét de burger wordt gepraat, maar óver de burger’

Er heerst onvrede in de samenleving en dat uit zich op dit moment in de protesten van de boeren. Daar kun je van alles van vinden, maar de algemene tendens is dat er niet meer mét de burger wordt gepraat, maar óver de burger.

De inwoner van Nederland staat niet meer centraal. We moeten van alles: minder douchen, de thermostaat een graadje (of twee) lager, minder roken, aan de warmtepomp, de elektrische auto, vaker met de fiets of het openbaar vervoer etc. Intussen wordt het leven in sneltreinvaart duurder, het ov wordt uitgehold en op heel veel gebieden wordt de burger niet gehoord of mag hij het zelf uitzoeken. Alle aandacht gaat naar de oorlog in Oekraïne en het klimaat en als het de coalitie boven het hoofd groeit, roept ze gewoon de volgende crisis uit. Is het dan zo gek dat we massaal met vakantie willen om de narigheid even te vergeten?
Ilona Dekker, Nieuwegein

‘Hoe is het mogelijk dat D66 zo’n keihard standpunt inneemt in het stikstofdebat?’

Hoe is het mogelijk dat de D66, een politieke partij met wortels in de Amsterdamse metropool en ontstaan vanuit een sterk verlangen naar een open democratisch debat en transparante invloed van de burger, zo’n keihard standpunt inneemt in het stikstofdebat? Op basis van EU-wetgeving die dertig jaar geleden is opgesteld. Waar in het daaraan voorafgaande debat nooit is gesproken over de vergaande consequenties van deze natuurwetgeving voor de agrarische sector, zeggen politici nu dat ze geen keuze hebben. Professionals die zich gedwongen voelen een verregaande mening te hebben, zitten in de Tweede Kamer en in het kabinet niet op de goede plek.

Het is jammer dat de boeren alleen volle steun vinden bij partijen als de PVV, FvD en een belangenpartij als BBB. Ik denk dat veel Amsterdammers van kleur, migranten, vooral de vele ondernemers onder hen, veel sympathie kunnen hebben voor de boeren als minderheidsgroep. Ze hebben gemeen dat als je niet het Nederlands spreekt van hogeropgeleiden, een afwijkende groepscultuur hebt of er anders uitziet je politieke mening al snel wordt afgeserveerd als niet realistisch of niet relevant. De afwijzing van de klachten van de boeren is een afwijzing van diversiteit. Er is in dit debat geen tegenstelling tussen stad en platteland, het stikstofdebat laat een tegenstelling voor en tegen diversiteit zien.
Marc Ronteltap, Amsterdam

‘Actie, actie!’

Het water staat ons tot aan de lippen
Wellicht is het nog niet te laat
De gezondheidszorg, het openbaar vervoer, het onderwijs én de energievoorziening
Liever vandaag dan morgen nog
Terug naar Vader Staat
Frans van Vuuren, Diemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden