Lezersbrief

Opinie: ‘Dat bloemetje bij het Van Randwijk-monument is een vergissing, Frank’

Paroollezer Alexis Deenen schrijft een ingezonden brief aan Frank, die op AT5 vertelde over zijn bloemlegging bij het oorlogsmonument op het Weteringcircuit. ‘Als je nog een keer gaat bloemleggen: P4 bij Schiphol staat al een tijdje leeg.’

Het 'Van Randwijk-monument’.  Beeld Marjolijne Perquin
Het 'Van Randwijk-monument’.Beeld Marjolijne Perquin

Beste Frank,

Afgelopen zondag keek ik AT5, je werd geïnterviewd voor het oorlogsmonument op het Weteringcircuit. De grote muur met de witte letters, opgericht voor verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog Hendrik Mattheus (Henk) van Randwijk. Je vond de tekst op de muur ‘de mooiste woorden die uitgesproken waren’ en vond dit een geschikte plek voor je initiatief ‘bloemlegging’.

Ik denk dat bijna iedere Amsterdammer die wel eens in tram 24 zit de tekst op de muur bij het Weteringcircuit heeft gezien. Sommige zullen zich zelfs verdiept hebben in het monument, de gedachte erachter, het verhaal. De tekst is geschreven door een ware Amsterdamse verzetsheld die met gevaar voor eigen leven de oorlog gelukkig heeft overleefd.

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen;
dan dooft het licht.

Bloemen leggen bij een monument. Ik dacht nog: prachtig, wat een vent die Frank. Het interview vloog voorbij en erna was ik even de weg kwijt: bloemleggen, oorlogsmonument, juichende mensen... Wat had je nou eigenlijk bedoeld? Wilde je deze mooie woorden op de muur gebruiken in de context van de acties op het Museumplein? Waren overheid en politie hier de tirannen? Vergeleek je onze overheid met nazi-Duitsland en de rellende demonstranten met de doden uit de Tweede Wereldoorlog? Ik snapte het niet helemaal.

Ik hou net als jij van Nederland. Ik ben trots op de vrijheid die we hebben om zelf te mogen en kunnen bepalen of we wel of niet gevaccineerd worden. Een avondklok, rijen voor de supermarkt en mondkapjes zijn vervelend, dat vind ik ook.

Frank, mocht het nou zo zijn dat je niet goed hebt nagedacht en een verkeerde locatie hebt gekozen, dan heb ik nog wel een voorstel. Als je nog een keer gaat bloemleggen: P4 (lang parkeren) bij Schiphol staat al een tijdje leeg doordat er niet zoveel gevlogen wordt. Daar kun je met al je goede intenties bloemleggen tot in de gloria en bovenal: je beledigt er geen verzetsheld mee. Wellicht kun je daarna nog een bloemetje leggen bij het monument van Henk van Randwijk en even ‘sorry, dat was een beetje een domme actie van me’ fluisteren naar die muur met mooie woorden.

Je hebt het over vrijheid. Vrijheid die jij en ik hebben gekregen dankzij Hendrik Mattheus van Randwijk.

Alexis Deenen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden