Opinie: ‘Compenseer de pechstudent niet’

Het is zuur dat pechstudenten worden afgepoeierd met een magere compensatie, schrijft Hicham El Ouahabi, die zelf bij deze groep hoort. Maar meer compensatie zou onterecht zijn, want andere groepen die buiten de boot vallen krijgen die ook niet.

Hicham El Ouahabi
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De wijzigingen in het leenstelsel hebben niet geleid tot het gewenste effect. Daarom keert komend collegejaar de basisbeurs terug. Daarnaast ontvangen leenstelselstudenten een compensatie van gemiddeld 1000 euro. Het is natuurlijk heel zuur dat deze groep, waar ik zelf toe behoor, net buiten de boot valt en afgepoeierd wordt met een magere compensatie.

Tegelijkertijd is het het ideale voorbeeld van hoe beleid, politieke besluitvorming en democratie werken. Regels veranderen en veranderen soms weer terug omdat ze niet werkten. Het zou geen reden mogen zijn om te compenseren. Er zijn 1001 voorbeelden van gevallen waar groepen mensen buiten de boot vallen.

Wat te doen met werkende ouders die kinderopvang betalen, terwijl die vanaf 2025 vrijwel gratis wordt? Vroeger kregen mannen 2 dagen vrij als ze vader waren geworden. Onlangs werden dit er 20. Ook kunnen beide ouders sinds 2022 voor het eerst in het eerste levensjaar van hun kind 9 weken met ouderschapsverlof. Hoe compenseer je ouders die geen gebruik hebben kunnen maken van deze gunstige regelingen?

Tot 1 januari 2023 werd het inkomen van thuiswonende kinderen vanaf hun 21ste deels in mindering gebracht op de bijstandsuitkering van de ouders. Vanaf nu is het nieuwe stressmoment de 27ste verjaardag, maar wat te doen met alle gevallen vóór 2023? En wat te doen met de vervallen overdrachtsbelasting sinds 2021 voor iedereen van 18 tot 35 jaar die een huis koopt om zelf te bewonen? Hoe compenseer je huizenkopers van 18 tot 35 jaar die vóór 2021 overdrachtsbelasting hebben afgedragen?

Het antwoord: niet compenseren. Eerlijke politiek verlangt dat je ervoor uitkomt als een plan niet goed werkt, en dat vervolgens aanpast. Het is de effectiviteit van politieke besluitvorming. Overheidscompensatie is alleen nodig in het geval van overmacht of bij een onterechte en onwettige gang van zaken, en niet bij persoonlijke tegenslagen of omdat beleid niet geleid heeft tot het gewenste effect.

Sterker nog: het zou mensen, en jongeren in het bijzonder, moeten motiveren tot meer politieke interesse en participatie. Pechstudenten niet compenseren is de ideale uiting van hoe democratie werkt.
Hicham El Ouahabi, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden