Opinie

Opinie: ‘Bijwerkingen vaccin zijn meestal mild’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Uit recent onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat 24 procent van de Nederlanders er niets voor voelt zich te laten vaccineren, met name vanwege angst voor bijwerkingen. Maar als we beter naar de cijfers kijken, zien we dat de risico’s van bijwerkingen kleiner zijn dan de risico’s van een besmetting met het virus.

De meeste mensen (meer dan 80 procent) krijgen milde bijwerkingen na een vaccinatie: een reactie op de prikplaats (rode, pijnlijke huid), spierpijn of koorts. Deze reacties geven aan dat ons afweersysteem wordt geactiveerd. Je lichaam wordt getraind om snel te kunnen reageren bij een corona-infectie.

Sommige bestanddelen uit vaccins kunnen een ernstige allergische reactie veroorzaken. De eerste data uit de VS tonen dat deze reacties bij ongeveer 1 op de 200.000 mensen optreden. Hoewel langetermijngegevens nog ontbreken, is het de verwachting dat de coronavaccins even veilig zijn als andere vaccins.

In de nieuwe mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna zitten vetten, zouten en suiker om het mRNA stabiel te houden. Het is nog onbekend welke bestanddelen de allergische reacties veroorzaken, maar mogelijk is polyethyleenglycol (PEG) de veroorzaker. Alleen wanneer je al overgevoelig bent voor een van de bestanddelen, kun je een allergische reactie krijgen. Op alle priklocaties is ook een noodbehandelset aanwezig en iedereen wordt minstens 15 minuten geobserveerd. Hierdoor kunnen mensen die overgevoelig reageren direct en goed behandeld worden.

Wij vinden de risico’s van een besmetting met het coronavirus groter dan de risico’s van de bijwerkingen van het vaccin. Vaccinatie zorgt ervoor dat je een veel kleinere kans hebt om corona te krijgen en als je ondanks vaccinatie toch besmet raakt, zal je er minder ziek van worden.

Covid-19 heeft wereldwijd inmiddels meer dan 2,3 miljoen mensen het leven gekost. Ook zijn veel mensen ziek geworden, waarbij (ook de jongere) herstelde patiënten soms maandenlang chronische klachten houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid en gewrichtspijn. Het voorkómen van sterfgevallen en complicaties weegt ruimschoots op tegen het risico op bijwerkingen van de Covid-19-vaccins.

Tjerk Geersing (AIOS Ziekenhuisfarmacie OLVG), Sander D. Borgsteede (apotheker/klinisch-farmacoloog en epidemioloog Stichting Health Base) en Žana Tempels-Pavlica (internist-allergoloog Diakonessenhuis, secretaris Nederlandse Vereniging voor Allergologie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden