Ingezonden brieven

Opinie: ‘Bij het Nederlands Film Festival moeten ze goede Nederlandse films maken en verder hun genderneutrale mond houden’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Genderneutraal Kalf

Voor de verandering ben ik het een keer hartgrondig eens met de ­kritiek van collega Jeroen Krabbé op het besluit van de NFF om het Kalf genderneutraal uit te reiken. De Algemeen Directeur vindt dat de discussie over genderinclusiviteit ook in de filmwereld urgent is. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen het onderscheid tussen man en vrouw bij de prijsuitreiking op te heffen. Wat is dit toch elke keer voor modieuze prietpraat, waar niemand een stap verder mee komt?

Laten ze proberen goede Nederlandse films te maken en verder hun genderneutrale mond houden. Ook actrice Maroeska Zeegelaar Breeveld (of moet ik acteur zeggen) deed een duit in het zakje, bij Op 1. Weer hetzelfde geneuzel, maar ze zat wel mooi in Op 1 zonder daarvoor een prestatie te hebben geleverd. Mijn klomp brak (ik weet eigenlijk niet of dit gezegde wel inclusief genoeg is) toen ze het had over vakmanschap. Maroeska, als je dan zo genderneutraal wil overkomen, mag je zo’n afschuwelijk woord als vakMANschap natuurlijk niet in je mond nemen.

Maarten Spanjer, Amsterdam

Woningcrisis

Wat ik als geboren Amsterdammer zo grappig vind, is dat vooral personen die niet in Amsterdam geboren zijn maar daar wel een woning hebben kunnen bemachtigen in het verleden, zich erg boos en druk maken omdat hun kinderen nu geen huis kunnen kopen in Amsterdam vanwege de hoge prijzen, die ze soms zelf mede hebben veroorzaakt.

Misschien zouden die kinderen ook eens over de stadsgrens moeten kijken, zoals denk ik de meeste Amsterdammers noodgedwongen hebben moeten doen. Amsterdam was een geweldige stad, maar nu bijna zonder de echte Amsterdammer. Jammer!

Joost ten Have, Purmerend

Protest

In Afghanistan gingen de mensen de straat op. Wat willen ze? Vrijheid. Blijven leven, als het even kan… In Amsterdam gingen ook enkele honderden de straat op. Wat stond er op de bordjes? “Wij willen feesten.”

Sander Smit, Amsterdam

Meeuwen

Ik heb een suggestie voor de winkeliersvereniging van de Damstraatjes en de gemeente Amsterdam: experimenteren met meeuwbestendige verpakking van afval. Het resultaat graag invoeren in de hele stad.

Liesbeth van der Horst, Amsterdam

Vaccinatieplicht

Het Concertgebouw verlangt van alle bezoekers nu een vaccinatiebewijs. Een medewerker controleert dit, samen met de legitimatie. Een erg omslachtige procedure!

Indien vaccinatie voor iedereen verplicht zou zijn, zou alles veel soepeler verlopen. Controle door een ­organisator is dan minder nodig. Laat de Nederlandse overheid dus (verdere) vaccinatie verplicht stellen in de toekomst, als de pandemie zich blijft ontwikkelen.

Maarten Racz, Enschede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden