Lezersbrieven

Opinie: ‘Bij het Haga Lyceum lijkt in twee jaar niets veranderd’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Bij het Haga Lyceum lijkt in twee jaar niets veranderd’

Bas Soetenhorst heeft weinig energie hoeven steken in het artikel over het Haga Lyceum in Het Parool van afgelopen dinsdag. Het is praktisch hetzelfde als twee jaar geleden. Het gaat over de slechte prestaties van het Haga, de schoolleiding die naar de rechter stapt om publicatie van het inspectierapport te voorkomen, ze krijgen een jaar de tijd om verbeteringen door te voeren, anders kán de minister de geldkraan stapsgewijs dichtdraaien... Ik ben benieuwd of Bas over twee jaar weer zoveel kan hergebruiken uit dit artikel.
Joost Bijvoet, Amsterdam

‘Israël: beschuldig kritische organisaties niet direct van antisemitisme’

Niemand hoeft te betwijfelen dat het niet erkennen van de staat Israël door Arabische tegenstanders de voornaamste reden is dat ik aan Israëls kant sta zolang dit het geval is. Maar als de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, Human Rights Watch én Amnesty International binnen een halfjaar de staat Israël aanwrijven dat men zich daar schuldig maakt aan apartheidspolitiek jegens de Palestijnse bevolking (Het Parool, 2 februari), zou de regering van dat land zich dit moeten aantrekken.

Heeft zij in plaats daarvan niets beters dan deze organisaties vanuit een schuttersputje van antisemitisme te beschuldigen, dan hoeft men niet vreemd op te kijken wanneer zij haar bondgenoten hierdoor van zich vervreemdt.
Wouter van Oorschot, Amsterdam

‘Mijn onderzoek naar Booij een zielloze hetze? Amnesie is blijkbaar endemisch’

Dat Just Pallandt mijn maandenlange onderzoeksjournalistiek naar Amsterdam 750 en Lennart Booij – waaruit blijkt dat honderdduizenden euro’s belastinggeld naar een vriend van Halsema zijn gegaan in een aanbestedingsprocedure die niet volgens de regels is verlopen – in Het Parool (2 februari) ‘een zielloze hetze’ noemt, is aan hem. Wie polemisch uitdeelt, moet ook kunnen incasseren.

De afgelopen week heb ik met enige regelmaat van ambtenaren gehoord dat ze documenten waren vergeten in mijn WOB-verzoek. Amnesie is blijkbaar endemisch dezer dagen, want Pallandt vergat in zijn brief te vermelden dat hij in 2020 voor Lennart Booij werkte. Ik hoop dat hij ook 125 euro per uur declareerde. Voor dat bedrag verkoopt hij namelijk zijn ziel.
Teun Dominicus, redacteur Propria Cures, Amsterdam

‘Gemeente stuurt burger weg met een afpoeierantwoord’

Begin deze week zag ik dat er bij mijn huis in Noord bomen werden gekapt. Ik belde snel naar het gemeentelijk callcenter, 14020, om te vragen waarom dit gebeurt. De centralist zei dat ze me niet kon doorverbinden naar de betreffende afdeling omdat alle vragen over openbare ruimte via hun MORA-systeem (Melding Openbare Ruimte Amsterdam) moeten verlopen.

De laatste keer dat ik een MORA-melding deed, kreeg ik een autoreply dat ik binnen drie weken antwoord zou krijgen. En dat is als je überhaupt antwoord krijgt, want ik heb dat ook meerdere malen níét gekregen, of zo’n kort afpoeierantwoord, gevolgd door een automatische mededeling dat het verzoek daarmee is afgehandeld en reageren niet meer mogelijk is. Is er dan niemand verantwoordelijk? Nee, want alles is anoniem. Namen en afdelingen worden nergens genoemd.

Ach, het is de burger maar. Die gaan we niet netjes te woord staan. En doorverbinden met de juiste afdeling zodat hij goed en snel geholpen wordt? Nee, dat is iets uit een ver verleden, toen de gemeente nog klantvriendelijk was.
Paul Verstappen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden