Lezersbrieven

Opinie: ‘Bij harde wind is parkeren lastiger dan vliegen’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Vliegen met de autothrottle is niet altijd mogelijk, er is ook handwerk nodig’

Een kleine aanvulling op het leuke artikel van Herman Stil over de aanvliegroute over de stad tijdens een westerstorm afgelopen vrijdag: niet alle vliegtuigen kunnen de snelheid strak vliegen met de autothrottle. Bij de oudere types is dit systeem nog niet zo sophisticated als op de modernere machines. Dan vlieg je ‘op de hand’. Gelukkig handhaven de vliegers, als er zo’n stevige wind waait, een flinke marge op de landingssnelheid. Dan kun je een windvlaag goed en eigenlijk makkelijk opvangen.

Comfortabel wordt het inderdaad nooit, maar het vliegtuig weet echt niet hoe hard de lucht beweegt over de grond, dus onveilig wordt het niet door hardere wind. Voor de vliegers is het vanwege het passen en meten intensief, maar lonend werk. Parkeren aan de gate blijkt soms lastiger dan de landing zelf vanwege het gezwiep op de grond! Soms is het grondproces niet meer te doen en ligt de luchthaven zelfs even stil. Uitdagende werkdagen voor het personeel van de luchtvaartmaatschappij en zeker niet ideaal vanwege de verstoringen voor de passagiers door de wind en beperkte capaciteit van de luchthaven.
Boris Berkhout, piloot, Landsmeer

‘Het totaal uit de hand gelopen verdienmodel moet nog meer aan banden worden gelegd’

Ik ben het hartgrondig eens met het pleidooi van Rogier Noyon van Voordestad van maandag, waarin hij pleit voor minder voorrang aan commerciële belangen die ten koste gaan van de inwoners van Amsterdam. Het totaal uit de hand gelopen verdienmodel van badeendjeswinkels tot het zoveelste koffietentje moet nog meer aan banden worden gelegd.

Er zijn in het verleden flinke inschattingsfouten gemaakt door Amsterdam zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de vele toeristen en dagjesmensen die feestend door de stad trekken, terwijl de straten voor de inwoners met kinderwagen, rolstoel of gewoon de fiets nauwelijks toegankelijk zijn gebleven. Ik hoop dat de beleidsmakers onze hartenkreet serieus nemen en dat zij de stad weer in evenwicht brengen.
Rixt Zijlstra, Amsterdam

‘Geef Buitenhof niet de schuld’

Wat een onzinnig commentaar over Buitenhof in Het Parool van afgelopen vrijdag, typerend voor de incrowd van de journalistiek. Wordt Luyendijk van zijn elitaire troon gekukeld met zijn zelfgenormeerde zelfreflectie en dan krijgt het programma de schuld. Nee, presentator Twan Huys was ook helemaal verkeerd. Net als eerder Schimmelpenninck bij Charles Groenhuijsen verdraagt Luyendijk geen spiegel voor zich die hem door een ander wordt voorgehouden.
Sander Kastelein, Ruinen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden