Opinie

Opinie: ‘Als scheefhuurders zitten we klem’

Peter Kersbergen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is geen huilverhaal, maar een realistisch beeld van iemand die géén leraar, politieagent of zorgmedewerker is, maar wel net tot de middeninkomensklasse hoort. Een reactie op het stuk van Michiel Couzy over de middenklasse in Het Parool van zaterdag.

Ik behoor samen met mijn vrouw en kind tot die middenklasse. We zitten er precies middenin. We huren en zijn sinds ongeveer 2012 scheefhuurders. Dat is gebeurd nadat we omstreeks 1996 onze huurwoning hadden betrokken.

We hadden beiden een fulltimebaan, geen behoefte om te kopen, en voor de aangeboden huurwoning moesten we een bepaald inkomen hebben. Dat inkomen haalden wij ruim, dus we kregen de woning. Even later verminderde het inkomen met een kwart, maar we konden nog steeds de huur betalen. De jaarlijkse huurverhoging was te overzien.

Rond 2012 werd echter Europees besloten dat mensen met een bepaald inkomen ook een minimale huur moesten betalen en tegelijk werd onze huurwoning als sociale huur bestempeld. En toen ging het los. Vanaf die tijd ging elk jaar de maximale huurverhoging in en gingen we van een beginhuur van 550 euro naar nu 850 euro. Ons inkomen steeg zeker niet evenredig en stond de afgelopen vijf jaar zelfs stil, geen loonsverhoging of inflatiecorrectie. De maximale huurverhoging ging en gaat onverminderd door.

Ik ga het niet allemaal uitrekenen, maar de huurverhogingen hebben ons een heleboel geld gekost. Geld dat ik niet meer uitgeef aan de ­Chinees, de officiële garage, de Albert Heijn, de biologische slager of een keer een weekendje weg.

Het frustrerende is: we zitten klem. Ik kan niet verhuizen naar een goedkopere huurwoning. Ik kan geen huis kopen, ook niet buiten Amsterdam. Het enige wat mij rest, is te blijven ­zitten waar ik zit en schrappen op onnodige kosten. En hopen dat de mensen die het beleid maken beseffen dat huren tot 752 euro (1804 gulden, ja, lees het nog even na) géén sociale huur kan zijn en dat het daarboven óók geen middenhuur is.

Peter Kersbergen, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden