Opinie: ‘Als je de huur aanpast aan iemands persoonlijke situatie, komt de markt in beweging’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Als je de huur aanpast aan iemands persoonlijke situatie, komt de markt in beweging’

De prijs van een een huurwoning is gekoppeld aan het huis. Dat lijkt logisch, maar is dat ook zo? Een voorbeeld: Meneer A. is een weduwnaar van 75 jaar. Hij woont in een bovenwoning in een gewilde buurt waar hij 350 euro kale huur betaalt. Hij zoekt een kleinere woning met een lift. Die is er wel, maar die kost 650 euro kale kuur.

Het jonge stel C. en D. zoeken een woning waarvoor ze makkelijk 650 euro kunnen betalen, maar die moet dan wel een paar kamers hebben. In dit voorbeeld gebeurt er dus helemaal niets! Meneer A. kan de hogere huur niet betalen en blijft waar hij is. Zijn woning komt niet beschikbaar voor C. en D.

Stel nou dat meneer de kleinere woning kan huren voor dezelfde prijs en dat zijn oude woning 650 gaat kosten…. Natuurlijk, tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren. Ik pleit er alleen voor om meer ‘buiten de doos’ te denken. Alle beetjes helpen.

Ronald Nijenhuis, Zaandam

‘Zorg eerst voor alternatieven en hef dan pas parkeerplaatsen op’

Interessant stuk van Paul Busker in de krant van woensdag namens de groep Autoluw.NU. Wat ik mis is dat de gemeente best op goede ideeën in wil gaan, maar dan bijna altijd de volgorde omdraait. Als alternatieve parkeerplekken en fietsplekken pas na het opheffen worden gecreëerd, krijg je een infarct. Dus hierbij een verzoek: eerst voor alternatieven zorgen en dan pas parkeerplaatsen etc. opheffen.

Gonny van Oudenallen, Verkeersgroepen Amsterdam

‘Waarom zou een volk kiezen voor de lijn van Rusland?’

Wat de laatste jaren opvalt, is dat democratisch geleide landen steeds meer banden aanhalen met autocratisch of dictatoriaal geleide landen, dan wel eenzelfde beleid nastreven. Een land als Polen bijvoorbeeld, dat zich afzet tegen Rusland, maar wel een soortgelijk beleid invoert. Hongarije, waarvan de leider nauwe banden met Poetin heeft. De Salomonseilanden met China.

Ik kan niet begrijpen dat een volk kiest voor de lijn Rusland. Dat geldt zeker voor Hongarije, waar in 1956 nog volop strijd is geleverd om onder het Sovjet-juk vandaan te komen. De keuze voor Orbán is een verraad naar die strijders van toen. Maar misschien speelt er wat anders: is onze westerse vrijheid zo groot geworden dat wij westerlingen er niet meer mee kunnen omgaan?

Kijk naar alle protesten: regels worden niet gevolgd, de overheid wordt geminacht, er is anarchistisch gedrag. De groeiende geweldsspiraal, ook hier geldt het recht van de sterkste. Snakken wij vrije westerlingen niet naar een sterke overheid met duidelijke regels die dan ook nog eens gehandhaafd moeten worden? Willen wij wel zo vrij zijn dat wij niet meer weten wat normen en waarden zijn? Moeten we eerst weer onder een repressieve overheid moeten leven, alvorens we de democratische vrijheden weer willen omarmen?

Marcel Kemna, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden