null

Lezersbrieven

Opinie: ‘Alle kinderen hebben recht op goede boeken’

Beeld Getty Images/EyeEm
Het Parool

Dit zijn de ingezonden brieven van 31 juli

‘Reza Kartosen-Wong had kunnen bijdragen aan constructieve discussie’

In zijn betoog van afgelopen zaterdag in Het Parool veegt Reza Kartosen-Wong de vloer met mij aan omdat hij mijn motieven met betrekking tot diversiteit en inclusie in kinderboeken wantrouwt.Ook uitgeverijen krijgen ervan langs; die moeten ruimhartiger zijn met het uitgeven van manuscripten van mensen van kleur.

Als een uitgeverij een manuscript afwijst, is dat niet omdat uitgeverijen geen diversiteit en inclusie in hun boeken willen – ze zitten er juist om te springen! – maar omdat de aangeboden manuscripten een zekere kwaliteit móéten bezitten om te kunnen worden uitgegeven. Daarbij is het om het even welke kleur een auteur heeft. Hij of zij moet diep in de personages duiken, en als het gaat om een kind van kleur kan verbeelding een witte schrijver zeker helpen, maar eigen ervaring is een pluspunt, en daarom is het zo belangrijk dat er meer auteurs van kleur komen. Goede auteurs. Want kinderen hebben recht op goede boeken en dat geldt voor álle kinderen.

Reza Kartosen-Wong had in zijn column argumenten kunnen aandragen waarom hij een stimuleringsfonds voor meer diversiteit en inclusie in kinderboeken al of niet ziet zitten, hetgeen had bijgedragen aan een constructieve discussie, die onder meer zou kunnen gaan over het gegeven dat het ‘stikt’ van de schrijftalenten onder mensen van kleur, van wie slechts weinigen zich geroepen voelen om voor kinderen te schrijven.
Ted van Lieshout, Amsterdam

‘Tram 14 mot blijfe heeft opvolger nodig’

Ik las in de Aldus van dinsdag dat Shirley Brandeis van actiegroep ‘Tram 14 mot blijfe’ na vijf jaar stopt met actievoeren om tram 14 terug te krijgen.

Wij hebben met de komst van de Noord/Zuidlijn onze verbinding verloren tussen de Molenwijk en De Banne. Wij hebben toen ook handtekeningen verzameld. Maar na een brief van wethouder Dijksma verloren wij al de moed. Door de tekst: de mensen vinden toch wel hun weg. Ik denk nu nog: welke weg?

Ik ben toch benieuwd hoeveel actiegroepen in Amsterdam er toen geweest zijn, hoeveel handtekeningen er zijn overhandigd. Maar we zijn niet gehoord.

Misschien een nieuwe actie van de ongehoorde reizigers?
Francis Braam, Amsterdam

‘Wat een kei en geweldige turner was Epke’

Negen jaar geleden won Epke Zonderland voor zijn oefening op de rekstok de gouden medaille op de Olympische Spelen in Londen. Ik heb toen met ingehouden adem zitten kijken.

Woensdag heb ik de meerkamp­finale turnen van de mannen gezien en dan met name de rekstokoefeningen. Deze waren niet te vergelijken met de geweldige prestatie van Epke in 2012.

Wat een kei en geweldige turner was Epke. Mijn respect voor hem wil ik graag op deze wijze kenbaar maken.
Hennie van der Baan, Amsterdam

‘Juul Franssen verdient goud’

Wat een geweldige sportvrouw die Juul Franssen. Zij verdient goud voor haar instelling. Juul gaf haar Italiaanse tegenstander, die de scheidsrechter een gele kaart had moeten geven, niet de schuld, maar zocht die bij zichzelf. Wat een sportvrouw.

Voor mij is zij de sportheld van ­Tokio 2020!
Jan Galjé, Velserbroek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden