Lezersbrieven

Opinie: ‘Afgelopen jaar gebleken dat overheid niet is gediend van kritische burger’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Ik hoop dat mijn huidige perfecte bezorger nog lange tijd vroeg kan blijven opstaan

Toen ik maandag om 07.10 uur voor het eerst mijn ochtend-Parool door de bus hoorde schuiven, dacht ik terug aan dik zestig jaar geleden. Ik had als scholier besloten voorshands een carrière als krantenbezorger aan te gaan. Als 13-jarige meldde ik mij met enig geslaagd jokken over mijn leeftijd bij Het Parool en bij de Volkskrant. Bij beide werd ik aangenomen.

Bij Het Parool haalde ik ‘s middags driehonderd kranten op en bezorgde die in 20 minuten praktisch huis aan huis. Bij de Volkskrant moest ik om 04.30 uur 150 kranten afhalen en was daarmee een uur in de wijk bezig.

Na drie dagen had ik het bij de Volkskrant wel gezien en bleef ik in mijn bed liggen. Het Parool mocht nog een aantal jaren van mijn diensten gebruik blijven maken. Ik hoop dat mijn huidige perfecte bezorger nog lange tijd vroeg kan blijven opstaan, ook al zie ik hem niet meer driehonderd kranten in twee huizenblokken stoppen.
Paul Scheerder, Amsterdam

Blijf opkomen voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire en laat ze niet wachten

Het is verbazingwekkend dat de gedupeerden van de toeslagenaffaire in het kabinet-Rutte IV te maken krijgen met een nieuwe staatssecretaris, in de persoon van mevrouw Aukje de Vries. Mevrouw Alexandra van Huffelen, die de slachtoffers beterschap en compensatie had beloofd, was nog verre van klaar met het nakomen van al haar beloften. Bovendien had premier Rutte aangegeven dat hij wilde weten hoe het zat met de uithuisplaatsing van ruim duizend kinderen van gedupeerden.

Het is te hopen dat mevrouw Leijten en de heer Omtzigt het kunnen blijven opbrengen om voor deze gedupeerden op te komen, anders is de kans groot dat betrokkenen – overeenkomstig de gedupeerden van het herstel van woningen als gevolg van de gaswinning – nog jaren op hun compensatie moeten wachten.
R.Boelens, Ter Aar

Afgelopen jaar is gebleken dat de overheid niet is gediend van kritische burger

Na enige aarzeling heb ik mij afgelopen zomer laten vaccineren met het Janssenvaccin. Dat blijkt een gelukkige keuze (Het Parool, 30 december: ‘Maakt Janssen een comeback?’). Het RIVM constateerde tot zijn eigen verbazing dat Janssen langer effectief is dan de mRNA-vaccins. Niet alleen het virus blijft verrassen, de vaccins doen dat ook.

Inmiddels ben ik aan de beurt voor een booster. Weer twijfel ik. De toegevoegde waarde voor mij lijkt op dit moment beperkt. Liever wacht ik een paar maanden tot meer duidelijk is over omikron. Vermoedelijk hebben Pfizer en Moderna hun vaccins tegen die tijd aangepast aan die variant.

Maar krijg ik die keuzemogelijkheid? Per 1 februari aanstaande lijkt een booster vereist om vrij te reizen in Europa. En hoelang werkt mijn Nederlandse QR-code nog zonder booster?

Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de overheid niet gediend is van kritische burgers die zelf hun afwegingen maken. Alleen de volgzamen maken onverkort aanspraak op het groene vinkje. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling.
Peter van der Vlis, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden