Opinie

Opinie: ‘Ad K. werd te lang in hechtenis gehouden’

Volgens advocaten Rutger Lonterman en Dominique Brouns werd Ad K. te lang in hechtenis gehouden. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Volgens advocaten Rutger Lonterman en Dominique Brouns werd Ad K. te lang in hechtenis gehouden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In de zaak tegen Ad K. en Fred T. is dinsdag uitspraak gedaan. Ad K. en Fred T. werden verdacht van de moord op Patrick van Dillenburg in 2002. Het Openbaar Ministerie (OM) had een week eerder al de huid verkocht door bij EenVandaag te vertellen dat ze terecht de zogeheten ‘Mr. Big-methode’ hadden ingezet, om Ad K. een getuigenis te ontlokken. Het OM zag de uitspraak met vertrouwen tegemoet, want de methode had deugdelijk en betrouwbaar bewijs voortgebracht.

De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat het door infiltranten opgevoerde toneelspel deels onrechtmatig en voor het andere deel niet te controleren materiaal heeft opgeleverd.

De rechtbank besloot tot uitsluiting van het bewijs dat met de Mr. Big­methode was vergaard. Wat overbleef, was te weinig om Fred T. en Ad K. te veroordelen voor doodslag op Van Dillenburg en het wegmaken van zijn stoffelijk overschot.

Rest de vraag waarom het OM zo vroeg victorie kraaide. Op 15 december werd de inhoudelijke behandeling van de zaak afgesloten met de mededeling dat de rechtbank tweeënhalve maand later uitspraak zou doen. Fred T. kon die uitspraak in vrijheid afwachten, want aan zijn voorlopige hechtenis was al in 2019 door het gerechtshof een einde gemaakt.

Ad. K diende de uitspraak in een huis van bewaring af te wachten. Maar het is goed gebruik en wettelijk voorgeschreven dat als de rechtbank tot de slotsom komt dat vrijspraak moet volgen, de verdachte al voor de uitspraak in vrijheid moet worden gesteld. Dat is in deze zaak niet gebeurd.

Het staat vast dat de rechtbank niet maandag of dinsdag tot het inzicht is gekomen dat Ad K. en Fred T. moesten worden vrijgesproken, maar dat dit oordeel al enige tijd bekend was. Toch heeft men niet de moeite genomen de voorlopige hechtenis van Ad K. te beëindigen. Officieren van justitie en verdediging zijn hiermee op het verkeerde been gezet. Ad K. bleef vastzitten waardoor een vrijspraak zeer onwaarschijnlijk leek.

De rechtbank heeft naar het oordeel van de verdediging een goed doortimmerd vonnis afgeleverd, waarop weinig is af te dingen, maar dat ze Ad K. nog een tijdje ten onrechte hebben vastgehouden, werpt wel een heel nare smet op de zaak.

Rutger Lonterman en Dominique Brouns, advocaten van Fred T.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden