Lezersbrieven

'Ophef over As-Siddieqschool bevreemdt mij'

Leerlingen van de islamitische school As-Siddieq verlieten de zaal bij een dansoptreden. Drie lezers reageren. 'Afgaand op de laffe reacties, komt de school hier weer mee weg.'

Het Parool
Leerlingen van de andere scholen gaan los in De Balie tijdens de debatbattle van Discussiëren kun je leren. Beeld Tony Perez
Leerlingen van de andere scholen gaan los in De Balie tijdens de debatbattle van Discussiëren kun je leren.Beeld Tony Perez

Democratische kracht

De ophef vorige week over weglopende kinderen van de As-Siddieqschool bij een streetdance en muziek optreden vanwege hun geloofsovertuiging, bevreemdt mij.

Al decennia lang accepteren wij - zij het soms met enig hoongelach - dat een kleine groep strenggelovigen op de Veluwe weigert televisie te kijken. Er is geen Nederlander die het in zijn hoofd haalt om uitsluitend varkenskoteletjes te serveren als hij Joodse vrienden te eten heeft uitgenodigd.

Ik geef toe dat in onze huidige hedonistische maatschappij de zucht naar vermaak als het hoogste goed wordt beleefd en dat afzien van verpozing als ongebruikelijk wordt beschouwd. Het is echter net zo ongebruikelijk om geen televisie te kijken of varkensvlees taboe te verklaren.

De belangrijkste kracht van een democratische samenleving is dat de meerderheid toestaat dat een kleine minderheid zich ook veilig en vrij in deze samenleving kan bewegen.

Waar zijn de goede oude Nederlandse normen en waarden van het leven en laten leven gebleven?
Peter den Ouden, Amsterdam

Geïndoctrineerd

Waarom pompen we zoveel miljoenen in antiradicaliseringsprojecten als we islamitische scholen zoals As-Siddieq niet sluiten? Dat is dweilen met de kraan open.

Thuis en op school worden hele generaties geïndoctrineerd met extremistisch gedachtegoed, en dan verwachten we dat die kinderen na een bezoekje aan het Joods Historisch Museum of een ander onzinnig projectje afstand doen van dat gedachtegoed?

De As-Siddieqschool radicaliseert al sinds dag één haar leerlingen. De AIVD heeft er meerdere malen voor gewaarschuwd en een ex-lerares heeft zelfs een boek geschreven over haar ervaringen daar.

Toch heeft de overheid de school talloze 'laatste kansen' gegeven. Net zo lang tot de school haar façade van gematigde school heeft geperfectioneerd en daardoor niet meer onder vuur ligt. En afgaand op de laffe reacties uit de politiek, komt de school ook hier weer mee weg.
J. Stoffels, Amsterdam

Niets geleerd

Kinderen op de As-Siddieqschool wordt bijgebracht dat ze van hun geloof niet naar dans mogen kijken en niet naar muziek mogen luisteren.

Welke extremistische denkbeelden ze op die school nog meer krijgen ingeprent, laat zich raden.

Dankzij klokkenluider Hero Brinkman weten we dat het bestuur van de Arrayanmoskee bestaat uit extremisten en misdadigers en dat de bezoekers worden bestookt met extremistische denkbeelden.

Een mooie aanleiding om beide instellingen per direct te sluiten denkt u? Niets is minder waar. De moskee mag een groot, nieuw haatpaleis bouwen. En er wordt ook gewerkt aan plannen voor een groot, nieuw As-Siddieqschoolgebouw, waar nog meer kinderen een soortgelijke indoctrinatie kunnen ondergaan.

Blijkbaar hebben we geen enkele les getrokken uit de moord op Theo van Gogh.

Net als toen zal de gevestigde orde haar handen in onschuld wassen als de volgende terroristische aanslag wordt gepleegd. En de kleine minderheid seculiere moslims zullen ook dan weer lijden onder de imagoschade die door extremistische moslims is veroorzaakt.
Burcin Cakir, Amsterdam

Lees terug: Leerlingen islamitische school verlaten zaal bij dansoptreden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden