Lezersbrief

Open brief aan de wethouder: ‘Alle goede aanvragen verdienen subsidie’

De 43 culturele instellingen met een positief AFK-advies, maar zonder subsidie, schrijven een open brief aan wethouder Touria Meliani. ‘Wij pleiten ervoor álle positief beoordeelde aanvragers te honoreren.’

43 culturele instellingen
null Beeld Museum Het Schip
Beeld Museum Het Schip

Geachte wethouder ­Meliani,

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft voor de regeling meerjarige subsidies 2021-2024 vanwege budgettaire grenzen moeten besluiten om 56 aanvragen met een positieve beoordeling toch niet te subsidiëren, dit uiteraard tot grote teleurstelling van alle aanvragers.

Momenteel ligt er een verzoek van het AFK aan u en de gemeenteraad om 1,9 miljoen euro toe te voegen aan het budget voor de sector theater, om daarmee elf theaterinstellingen die vanwege het budgetplafond geen subsidie krijgen, toch te kunnen honoreren. Dit omdat is gebleken dat percentueel minder theaterorganisaties kunnen worden gesubsidieerd dan instellingen in sectoren als film, dans, muziek en cultuureducatie.

Wij juichen het gelijkheidsbeginsel toe, maar vinden het uitsluitend toepassen daarvan om een achteraf geconstateerd percentueel probleem op te lossen geen recht doen aan de belangen van de 45 overige culturele instellingen die eveneens een positief advies kregen maar niet of slechts gedeeltelijk zijn gehonoreerd.

Wij pleiten ervoor álle positief beoordeelde aanvragers te honoreren. Wij zijn bovendien met de ACI (Amsterdamse Culturele Instellingen) van mening dat het idee om het grootste deel van de 1,9 miljoen uit het AFK Innovatiebudget te halen niet de voorkeur geniet. De rekening wordt dan bij de instellingen gelegd die deze regeling hard nodig hebben.

Wij doen een dringend beroep op u om de gemeenteraad de benodigde 6,6 miljoen voor álle positief beoordeelde instellingen te vragen. We zijn dan ook blij met de oproep van de 29 wel gehonoreerde theaterinstellingen in Het Parool van donderdag om niet te schuiven met cultuurgeld, maar juist te investeren.

De culturele instellingen die door corona al hard geraakt worden en nu ook buiten de AFK-boot dreigen te vallen, vormen een belangrijke schakel in de culturele ketens in alle kunstdisciplines, en in het bereiken van een diverse groep deelnemers en publiek in heel Amsterdam.

U kunt samen met de gemeenteraad zorgen voor gelijke monniken gelijke kappen, en de raad kan met een relatief beperkte toevoeging recht doen aan het belangrijke werk van de AFK beoordelingscommissies.

43 culturele instellingen met positief AFK-advies maar zonder subsidie

Amsterdamse Bostheater, ‘t Barre Land, Bird Productions, Black sheep can fly, Boost Producties, Club Classique, Compagnietheater, Cultureel Clubhuis Amstel, Danstheater AYA, De Diamantfabriek, De Theatertroep, De Roode Bioscoop, Doek, Dood Paard, Golden Palace, Henny Jurriens Studio, Jazz Orchestra Concertgebouw, Kaboom Animation Festival, Maatschappij Discordia, Memorabele Momenten, Museum Het Schip, Museum Van Loon, Neverlike, Nieuw Vocaal Amsterdam, Noorderkerkconcerten, Ons’ Lieve Heer op Solder, Parels voor de Zwijnen, Perdu, Pianola Museum, Project Wildeman, Sphinx Art Productions, Stichting Educatieve Projecten, Stichting Holy, Tafel van vijf, Theater na de Dam, Third Space, Tilt, Touki Delphine, Urban Myth, Vondelpark Openluchttheater, Winteravonden aan de Amstel, Wishful Singing, ZID

Deze oproep wordt ondersteund door onder meer Abdelkader Benali, Beppie Blankert, Krizstina de Châtel, Martijn Sanders, Bart Schneemann, Calliope Tsoupaki, en door de directies van Conservatorium van Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ en het Genootschap Nederlandse Componisten.

Aanpassing: In eerste instantie werd de brief ondertekend door 42 instellingen. Inmiddels heeft Ons’ Lieve Heer op Solder zich hierbij ook aangesloten en is deze instelling toegevoegd aan de lijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden