Opa boomer vertelt: ‘De mens wil bedrogen worden’

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

“U bent een echte ­boomer, mijnheer Holman.”

“Ja, dat klopt, jongeman, of is het jongedame, of is het mandame, of vrouwman van kleur… Ik weet niet meer wat ik moet zeggen om u niet te kwetsen.”

“Geeft niet, hoor opa Holman. Ik vind jullie boomers wel schattig. Kom, ik stap maar weer eens op mijn stadshuurfiets.”

“Ja, wij hadden vroeger, in 1965, het wittefietsenplan. Vond ik sympathieker dan die commerciële Chinese huurklotefietsen.”

“Kom, kom, opa. Het is milieuvriendelijk.”

“Wij provo’s noemden ons al in 1969 Kabouters. Dat was een politieke beweging die zich tegen het consumentisme verzette en iets aan het milieu wilde doen. We haalden tien zetels in de gemeenteraad. We hadden meer humor dan alle leden op de hele wereld van GroenLinks bij elkaar.”

“Ja, opa. Vroeger was alles beter. U bent een echte ­boomer, want u bent erg conservatief geworden, is het niet?”

“Omdat ik zag dat het niet werkte, mevrouwmijnheer die niet zwart of wit is. De mens kleedt zich in het habijt van een heilige, maar heeft de geest van een hongerige rat.”

“De mens is goed, opa Holman, dat staat in een heel dik boek van Rutger Bregman dat op 1 staat in de boeken top-100.”

“De blijde boodschap is altijd populair geweest. De mens wil bedrogen worden.”

“Niet zeuren, opa Holman. Het gaat beter dan ooit.”

“Precies, dat komt door het kapitalisme, goedemens die ik niet in een speciaal hokje wil duwen om geen ruzie te krijgen. Bill Gates doet meer voor de genezing van bijvoorbeeld aids en kanker dan alle socialisten uit de hele wereld bij elkaar, al zijn die onderzoekers zelf waarschijnlijk zo links als de pest. Zonder zijn geld geen onderzoek.”

“Jezus Christus, opa Boomer. Nu moet u ophouden, hoor. De aarde gaat kapot. Uw kleinkinderen verdrinken, verschroeien of sterven aan te veel pfas in hun bloed. Denk daar eens aan! Het lijden zal verschrikkelijk zijn.”

“Dus meer kapitalisme, dus meer winst, dus meer geld voor onderzoek.”

“U denkt niet aan uw na­geslacht!”

“Daar denk ik aan. In tegenstelling tot wat jij doet, sta ik niet arrogant tegenover de natuur, zo van: dat zullen wij wel eens regelen, maar juist heel nederig. Wellicht gaat de mens teloor. En keren de echte babyboomers terug op aarde: de dino en de blobvis. Of blijven alleen wat bacteriën op aarde achter. Nou en?”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden