Lezersbrief

'Op Pornhub bestaat het woord cumbub niet'

Het incident rondom 'cymbub' leverde het vertrek van Tjeerd Herrema uit het college van Almere op. Volgens Paroollezer Fanta Voogd is dat verontrustend. 'Een journalistieke misser.'

Het Parool
Tjeerd Herrema Beeld Eva Plevier
Tjeerd HerremaBeeld Eva Plevier

Ook ik had onlangs een hijger aan de lijn. Aandachtig luisterend probeerde ik aanwijzingen op te vangen die zouden kunnen leiden tot aanhouding van de dader. Toen het me te lang duurde, wierp ik een blik op mijn telefoontje. Het was mijn broer. Op de fiets, hoorde ik naderhand. Mijn dochter leerde me het woord 'broekzakbeller'.

Dit voorval schoot me te binnen toen ik vorige week las over het vertrek van wethouder Tjeerd Herrema uit het college van Almere. Volgens Herrema had hij per ongeluk gebeld met de journalist Marcel Beijer van Almere Deze Week terwijl hij op de wc zat. Eerder al had Beijer van Herrema een mysterieus tekstbericht gekregen: een katje, een duimpje en een smiley, vergezeld van het woord 'cymbub'.

Daarmee vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats voor de wakkere reporter. Dit was een onmiskenbaar geval van seksuele intimidatie. Almere Deze Week publiceerde zijn bevindingen. Herrema verloor het vertrouwen van de coalitiepartijen, behalve zijn ­eigen PvdA, en maakte zijn vertrek bekend.

Centraal in de beschuldigingen staat het woord 'cymbub'. Toen Donald Trump vorig jaar het geheimzinnige woord 'covfefe' had getweet, leidde dat vloedgolf van grappige interpretaties. Maar de verslaggever van Almere Deze Week nam zijn exegese bloedserieus.

Herrema had een typefout gemaakt en eigenlijk niet 'cymbub' willen typen, maar 'cumbub,' aldus de journalist. 'Een woord dat staat voor de seksuele handeling waarbij je bellen blaast met sperma,' verklaarde hij vorige week tegenover Het Parool.

Ik ben waarschijnlijk niet de enige die zich de afgelopen week heeft verdiept in het woord 'cumbub'. Een tocht langs Google Afbeeldingen, YouTube, Urban Dictionary, de pornosites xHamster en Pornhub levert niet één resultaat op voor de zoekterm 'cumbub' of 'cum bub'.

Wel duikt hier en daar de term 'cumbug' op. Of 'cum bubble', maar dat wordt nergens afgekort tot 'cumbub'. De beschuldiging verkruimelt daarmee tot een ­hysterische uitleg van een paar onbenulligheden. Een journalistieke misser die je een gratis huis-aan-huisblad nog kunt vergeven.

Dat een serieuze krant als Het Parool (maar ook NRC) zo'n canard niet even tegen het licht houdt, is slordig. Dat het bestuur van de zevende stad van Nederland er een wethouder over laat struikelen, is verontrustend.

Fanta Voogd, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden