Op geilheid rust nog steeds een groot taboe

PlusTheodor Holman

Je leest het te vaak: homo’s die in elkaar geslagen worden, lesbiennes die worden gemolesteerd, lhbti’ers die worden bedreigd. Ik kom nooit het bericht tegen: jongens van motorclub bedreigd.

Mannelijkheid bewijs je met geweld, lijkt het wel.

Vroeger hingen we de theorie aan dat de jongens die homo’s in elkaar sloegen zelf een ­homoseksuele component hadden die ze, als het ware, met hun vuisten wegsloegen.

Soms denk ik dat zo’n redenering nog te aardig en te vriendelijk is voor de in-­elkaar-beukers. Alsof er ergens nog sprake zou zijn van homo-erotische liefde. Tegenwoordig denk ik dat het iets anders is.

Het geloof verbiedt homoseksualiteit. Islam en christendom vinden homoseksualiteit tegennatuurlijk en dus smerig. Anders gezegd: als je homo’s in elkaar ramt, doe je iets waardoor je van Allah en God een schouderklopje verdient. Daar komt nog bij dat je ouders het ook goedkeuren.

Ten tweede: toen ik op de ­Pride rondliep werd ik getroffen door de creativiteit en de kunstzinnige allure van de homo’s. Homobeukers ontberen die creativiteit. Ze zijn jaloers op die kunstzinnigheid. En jaloezie is een reden om iemand in elkaar slaan. Waarom is de Pride een feest? Omdat de homo’s er een feest van kunnen maken.

Ten derde: de seksualiteit van de homo’s. Die is vrij. Ze zijn geil en komen daarvoor uit. Je kunt het aan ze zien.

Op geilheid rust nog een groot taboe. De seksuele moraal is nog steeds omgeven met angst. Waar die angst vandaan komt, weet ik niet precies. Een psychiater heeft mij eens verteld dat een losse seksuele moraal angst voor verlies van de partner ontwikkelt.

Het vervelende is dat het hierboven geschetste beeld van homo’s tevens aantoont dat homogeweld niet snel zal verdwijnen.

Jonge homobeukers zien zwakte, zien iets wat in hun ogen gedegenereerd is en dat mag en moet weg. Stel je voor dat ze mee zouden dansen op zo’n Pridefestival. Wat zouden de vrienden daarvan zeggen? En hun ouders?

Homoseksualiteit wordt door de beukers niet gezien als een vorm van liefde. Ze haten homo’s. Als het liefde is, valt veel in duigen: hun geloof ­bijvoorbeeld.

Verder wordt onderschat dat het in elkaar slaan van iemand die zwakker is dan jij genot verschaft, want jij bent dan de sterkste. De overwinnaar. Het geeft ook status binnen je groep.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden