Han Lips

Op de rug van een olifant in Artis? Dat is verleden tijd

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het Nieuwe Artis.

Han Lips
Het Nieuwe Artis Beeld NPO 2
Het Nieuwe ArtisBeeld NPO 2

Dieren opsluiten, kun je dat nog wel doen? Uit de mond van Haig Balian, van 2003 tot eind 2017 directeur van Artis, was dat een lekkere binnenkomer in Het Nieuwe Artis op NPO 2.

Lips kwam al in Artis toen ijsberen zwommen in een krap betonnen bassin en bezoekers op het Papegaaienlaantje verwelkomd werden door ara's aan een ketting. Balian had er als kind op de rug van een olifant gezeten. "Dat maakte zo veel indruk, ik kan de huid nog voelen."

Allemaal verleden tijd. Tegenwoordig is Artis van minder soorten, meer ruimte. De komst van het nieuwe olifantenverblijf was de rode draad door het programma.

Interessant was hoe de dierentuin afwegingen maakt tussen verschillende belangen. Netten om het pelikanenverblijf zodat ze niet gekortwiekt hoeven te worden (dat wil Artis) of kortwieken zodat netten niet nodig zijn (dat wil het publiek).

Op een vergadering: "Commercieel gezien zou het fijn zijn als de olifant geboren wordt aan het begin van de herfstvakantie."

Op een training voor medewerkers: "Zeg niet: 'De olifanten gaan zo poedelen in het bubbelbad,' maar 'Er is stroming toegevoegd aan het water, want olifanten zijn goede zwemmers'."

Bij de veranderingen hoort dat Artis dieren niet vermenselijkt, daarom krijgen dieren geen namen meer. Uitzondering op dat beleid waren dan net weer de olifanten. Dat kwam Lips wat zwalkend over, maar volgens Balian met een goede reden: ze reageren op hun naam en dat is nodig voor de verzorgers.

De opening van het nieuwe verblijf was voor de olifanten spannend: ze wilden het terrein niet op. Balian veegde de toeschouwers op afstand en haalde toen een emmer met appels. "Thong Tai, hier," riep hij en gooide appels. En ja hoor, de matriarch liep zo het nieuwe Artis binnen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden