PlusColumn

Ook het broekie uit Leiderdorp is nu toegevoegd aan de A-selectie

Dick Sintenie Beeld Wolff
Dick SintenieBeeld Wolff

Het was een wonderlijk trio dat op de avond van 8 augustus het verdedigende hart vormde van Jong Ajax tegen Emmen: een Kameroener, een Colombiaan en een zestienjarig broekie uit Leiderdorp.

De tegenstander was Emmen. Daar had de Colombiaan nog nooit van gehoord. Hij keek om zich heen alsof hij zojuist uit de tijdmachine van professor Barabas was gestapt: in één flits getransporteerd van de finale van de Copa Libertadores naar sportpark De Toekomst.

Met zijn nieuwe ploeggenoten kon hij niet praten, behalve dan met de Kameroener, want die had in de jeugd bij Barcelona gekeept. De Colombiaan werd in het veld gekoppeld aan het broekie uit Leiderdorp.

Het broekie uit Leiderdorp sprak echter geen Spaans, en hij kende de Colombiaan alleen uit de samenvatting die hij had gezien van de finale van de Copa Libertadores, maar die was te kort om een goed beeld van zijn nieuwe collega te krijgen.

Na negen minuten stonden de Kameroener, de Colombiaan en het broekie uit Leiderdorp met 1-0 achter, nadat de Kameroener had geprobeerd om een tegenstander op de doellijn uit te spelen, maar dat was jammerlijk mislukt.

De Kameroener hief zijn armen ten hemel, terwijl de Colombiaan zich in vurig Spaans afvroeg wat de Kameroener in vredesnaam aan het doen was. Het broekie uit Leiderdorp verstond er geen woord van, maar hij was het in gedachten roerend met de Colombiaan eens.

Enkele dagen later maakte de Colombiaan zijn debuut in het eerste van Ajax. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een van de betere verdedigers van de eredivisie. Ook de Kameroener is doorgebroken. Hij keept nog altijd niet risicoloos, maar wel steeds vaker foutloos.

Vanaf vandaag wordt het wonderlijke trio herenigd: Matthijs de Ligt - het inmiddels zeventienjarige broekie uit Leiderdorp - is door trainer Peter Bosz per direct toegevoegd aan de A-selectie.

Dick Sintenie is sportverslaggever bij Het Parool, en schrijft iedere dinsdag een column over Ajax. Reageren? d.sintenie@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden