Lezersbrieven

'Onze stad snakt naar eigengereide mensen'

Paroollezer Huub Verweij voelt mee met pastoor Pierre Valkering die werd geschorst vanwege zijn geaardheid. 'Onze stad snakt naar eigengereide mensen die een einde willen maken aan de schijnheiligheid.'

Het Parool
Pastor Pierre Valkering op zijn boekpresentatie samen met oud-politicus Boris Dittrich. Beeld Hans van der Beek
Pastor Pierre Valkering op zijn boekpresentatie samen met oud-politicus Boris Dittrich.Beeld Hans van der Beek

Beste pastoor Valkering, waarde Pierre,

We hebben ooit samen op dezelfde universiteit Theologie gestudeerd en na wat omzwervingen heb je destijds gekozen voor het priesterschap waarin je een eigen wereld om je roeping hebt gebouwd. Maandag verscheen je opeens in de media vanwege een boek dat je uitbrengt waarin je openhartig vertelt wie je bent, wat je geaardheid is (dát wist ik natuurlijk al) en wat er allemaal met je als priester is gebeurd de afgelopen 25 jaar.

Daarna verscheen je in Jinek waarin je moest meedelen dat bisschop Punt je heeft geschorst, een reactie die eigenlijk wel voor de hand ligt, maar ook wel jammer is. Want had die bisschop niet eerst eens een goed gesprek met je kunnen hebben om je mogelijk daarna alsnog te schorsen? Of waarom gaan ze de discussie niet aan met je en met andere priesters die met hetzelfde worstelen?

Het boek van Frederic Martel heeft wel duidelijk gemaakt dat je lang niet de enige bent en je wilt een lans breken voor openheid in je geliefde kerk. Als oud-medestudent, maar vooral ook als Amsterdammer voel ik met je mee. We zagen bij Jinek dat het publiek je steunde en dat Ronald de Boer je zelfs een compliment gaf.

In het stadswapen van Amsterdam 'Heldhaftig, vastberaden en barmhartig'. Heldhaftigheid en vastberadenheid heb je getoond, nu maar hopen dat de barmhartigheid ook eens bij je bisschop zal landen.

Mij en vermoedelijk veel andere stadgenoten zal het worst wezen hoe en wanneer jij je seksualiteit beleeft. Als jouw parochie je steunt, is dat voldoende lijkt me. Toch lijkt het ook wel wat op een kamikazeactie, want de rooms-katholieke kerk blijft bulken van hypocriete mannen die anderen voor slecht uitmaken, maar ondertussen zelf in de fout blijven gaan.

Ik hoop dat er vanuit je collega's steun en ook openheid zal ontstaan opdat je niet je kruis alleen hoeft te dragen. Of ze allemaal zo openlijk zullen zijn, weet ik niet. Dat hoeft ook niet, je hebt een eigen verhaal en dat hoeft niet het verhaal van andere priesters te zijn. Maar in elk geval zouden ze je moeten steunen alleen al omdat ze je 70x70 maal en dus oneindig zouden moeten vergeven.

Ik wil je laten weten dat onze stad snakt naar eigengereide mensen die een einde willen maken aan de schijnheiligheid. Ach, wie weet kraken je parochianen je Vredeskerk wel om te breken met het domme instituut om de bron niet te beschadigen waaruit die kerken eigenlijk ooit zijn ontstaan.

Dat is al eerder gedaan in de Republiek Amsterdam dus we zullen zien. Houdt moed, sta voor je zaak, hou ruis weg bij je doel dat groter is dan jezelf, zoals je al aangaf.

Huub Verweij, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden