Lezersbrief

'Onvoorwaardelijke liefde is níet alles goedpraten van je kind'

'Wij als moeders dienen onze krachten te bundelen om onze kinderen weer het rechte pad op te krijgen,' schrijft Diana Sardjoe, moeder van een jongen in de Top 600.

Het Parool
De vader van Mohammed Bouchikhi bidt naast de kist van zijn zoon in een moskee in Berkane. Bouchikhi kwam om het leven door een schietpartij in een buurthuis op Wittenburg in Amsterdam. Beeld anp
De vader van Mohammed Bouchikhi bidt naast de kist van zijn zoon in een moskee in Berkane. Bouchikhi kwam om het leven door een schietpartij in een buurthuis op Wittenburg in Amsterdam.Beeld anp

Nadat de afschuwelijke schietpartij op Wittenburg wéér een ­onschuldig leven had gekost, klonk vanuit de politiek de roep om de moeders van jonge criminelen aan te spreken.

De moeder is de sleutel, daar hebben ze gelijk in, maar ik vraag mij af hoe men de moeder wil benaderen die zelf meewerkt aan de criminele carrière van haar kinderen?

Door hem of haar aan te moedigen en door financieel mee te liften. Door consequent haar ogen te sluiten voor de misstappen van haar kind. Steeds te focussen op de dingen die haar kind worden aangedaan. Door van haar kind een slachtoffer te maken van het systeem, terwijl hij overduidelijk de dader is.

Onvoorwaardelijke liefde is niet alles goedpraten van je kind, beste moeders. Hoeveel onschuldigen moeten nog slachtoffer worden en hoeveel families moeten nog worden verwoest door de daden van je kind?

Hoelang blijf je het voeden, door het continu de hand boven zijn of haar hoofd te houden? Het is je kind, ik snap dat. Maar opvoeden is niet alleen je kind vertroetelen.

Ik ben zelf moeder van een Top 600-jongere, ik kom uit een cultuur waar zwijgen en alles verborgen houden normaal is. Ik heb ervoor gekozen om me los te maken van deze cultuur. Liever een paria dan mijn kind de dood injagen.

Dit is iets wat jij alleen als moeder kunt doen. Er kunnen duizenden hulpverleners langskomen, maar jij als moeder moet die oogkleppen afdoen en kritisch naar jezelf kijken.

Ik vraag mij af: hoeveel houd jij van je kind? Houd je genoeg van hem om hem in leven te houden? Maak je los van de schaamte, verbreek het zwijgen. Stop met je verschuilen achter cultuur en andere hokjes en dat als excuus te gebruiken om hulpverlening buiten de deur te houden!

Als je omgeving je tegenhoudt om hulp toe te laten, moet jij je als moeder afvragen of jij wel de juiste mensen om je heen hebt.

Wij als moeders dienen onze krachten te bundelen om onze kinderen weer het rechte pad op te krijgen. Daar moeten etnische achtergrond en andere zaken geen belemmering in zijn. Een moeder is een moeder!

En voor de moeders die hun ogen blijven sluiten: ik hoop dat je een goede uitvaartverzekering hebt voor je kind: die zul je nodig hebben.

Diana Sardjoe, moeder van een jongen in de Top 600

Lees ook

De zoon van Diana Sardjoe belandde in de Top 600 van jonge, gewelddadige Amsterdamse criminelen. Ze was woest op 'de batterij hulpverleners' die haar leven 'kaapten', stortte in, maar wil nu juist dat hij in het project blijft. Dat vertelde ze eind vorig jaar in een interview met Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden