Han Lips

Onuitgesproken subtekst: wat een loser, die man

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Rutger Bregman bij De Wereld Draait Door.

Han Lips
De Wereld Draait Door Beeld NPO 1
De Wereld Draait DoorBeeld NPO 1

Een 'verzetsheld' en een ongelooflijk moedig mens, zei Adriaan van Dis over historicus Rutger Bregman. Die was bij De Wereld Draait Door nadat hij viral was gegaan met zijn goedgebekte interview met het uiterst rechtse Fox News. Bregman was er uitgekafferd door presentator Tucker Carlson, die het gesprek daarna niet meer wilde uitzenden. Bregman, voorbereid op ruzie, had het zelf ook opgenomen.

DWDD vulde de beelden - Lips had ze online al een keer of tien gezien - aan met de eerdere viral van Bregman uit Davos. Ook daar had de journalist/activist mooie one­liners paraat, constateerde Matthijs van Nieuwkerk.

In Nederland steekt bij vlagen de discussie over rechtse en linkse journalistiek de kop op. Een onzinnig debat voor wie zoals Lips alleen in goede en slechte journalistiek gelooft. Juist daarom viel deze ontvangst van Bregman zo tegen.

Als het onderwerp inderdaad zo belangrijk is had hij een kritischer en inhoudelijker ondervraging verdiend dan dit gefeliciteerd-met-alle-aandacht-interview.

Het tegengeluid kwam per geprojecteerde tweet van Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. Die signaleerde dat Bregmans zelfvoldane manier van handelen weinig constructief was. Bregman pareerde met gemak: alles geoorloofd voor de goede zaak. Aan tafel protesteerde niemand.

Van Nieuwkerk kon wat toevoegen. Hij las een, waarschijnlijk door Bregman doorgesluisde, mail van Carlson voor. Die bevatte - o verrassing - nog meer vuilspuiterij. Onuitgesproken subtekst: wat een loser, die man.

Behalve de rechtse houwdegen was er nog een verliezer: de kijker. Die bleef achter met een vakkundig geconstrueerde rel, maar vooral een lijst met vragen over die nieuwe belastingschaal van 90 procent, het kwaad van de erfenis en het instellen van een nationaal maximum­salaris.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden