Han Lips

Ongrijpbaar dartelde Eric Wiebes over de rode loper van vooruitgang

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten.

Zomergasten Beeld NPO 2
ZomergastenBeeld NPO 2

Een Zomergast die De Noorderlingen als keuzefilm uitzoekt heeft een streepje voor bij Lips. Ook als dat VVD-minister Eric Wiebes is, die er met zijn gezwabber over Groningen en gaswinning goed aan deed elders op vakantie te gaan: een weekje in de Amerikaanse wildernis in zijn eentje met een rugzak op, als een soort liberale bushcrafter.

Wiebes' eerste fragment betrof dan ook een ode aan een lichtgewicht tent, maar wie om begrijpelijke redenen - nerd alert! - afhaakte, miste een fascinerende uitzending.

De ongrijpbare Wiebes brak een lans voor idealisten, optimisten - 'optimisme is de zweepslag van de vooruitgang' - en feministen: hij noemde Pippi Langkous 'een fantastisch product van de tweede feministische golf'.

De liberaal, die op de fiets met regenponcho naar zijn werk gaat, kwam regelmatig zo progressief uit de hoek dat presentatrice Janine Abbring zich afvroeg of hij wel VVD'er was.

Dat Abbring uit rampgebied Groningen komt, zorgde ook voor een prettige spanning, maar de gisteren lekker scherpe presentatrice hield haar kruit droog en wachtte twee uur met het uitspelen van deze troef.

Tussendoor kwamen fijne Amsterdamse beelden langs, over de Bijlmer ('uiteindelijk niet zo'n goed idee, maar het komt goed') en de witkar ('goed idee, maar te vroeg') want 'Amsterdam moest erin' van de oud-wethouder.

Wiebes klonk nu eens als een uitleggerige kleuterjuf, dan weer als een warrige filosoof en wisselde verfrissende ­opvattingen ('de draagkracht van het woord 'leuk' vind ik heel beperkt') af met ergerlijke lulkoek ('kunst is een ­hobby').

Aan het eind vroeg Abbring wat de 55-jarige politicus wilde worden als hij groot was. Dat zou menig Zomergast als belediging hebben opgevat, maar met kinderlijk enthousiasme antwoordde Wiebes: 'uitvinder!'

Reageren? hanlips@parool.nl

De uitzending met Wiebes trok 469.000 kijkers. De minister was daarmee de op één na populairste Zomergast van dit seizoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden