Han Lips

Omroep Max denkt niet alleen: eigen taart is goud waard

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: The Great British Bake Off.

Han Lips
The Great British Bake Off doet minder Brits aan dan Heel Holland Bakt. Beeld NPO1
The Great British Bake Off doet minder Brits aan dan Heel Holland Bakt.Beeld NPO1

Eigen taart is goud waard, maar na het grote succes van Heel Holland Bakt heeft omroep Max de verleiding niet willen weerstaan om ook het moederprogramma The Great British Bake Off op de buis te brengen.

Geen gekke gedachte: zeker nu de echte wereld zich voortdurend van zijn grimmige kant laat zien, kan een vlucht in boter, bloem en suiker tijdelijk een boel troost verschaffen.

In de grote witte baktent worden de wereldproblemen teruggebracht tot aanvaardbare proporties.

In hoeveel stukjes moet een walnoot worden gehakt om te voorkomen dat hij door het beschuitdeeg naar de bodem zakt? Hoeveel kirsch kan er in de Schwarzwalder kersentaart zonder dat deze zompig wordt? Hoe zal de jury reageren als mijn Madeira cake met twee scheuren in plaats van een uit de oven komt?

De Engelse Janny en Robert heten Mary en Paul. Met name Paul kan hard uit de hoek komen. In de uitzending van maandag proefde hij onder meer behangerslijm en rubberen fietsband.

Maar die ongezouten kritiek zorgt er ook voor dat de complimenten met grote vreugde in ontvangst worden genomen, zeker als er eerst nog een paar seconden peinzend naar de kandidaat wordt gekeken.

Gek genoeg doet The Great British Bake Off minder Brits aan dan Heel Holland Bakt. Over de Nederlandse versie hangt een gouden glans die bij het moederprogramma ontbreekt. Het origineel wil moderne televisie maken, de kopie grossiert in een prettige combinatie van beschaving en humor, vooral dankzij Martine Bijl, die dit jaar helaas is afgehaakt als presentatrice.

Wat die Engelsen dan weer wel hebben: een gevangenisdirecteur met suikerwerk als hobby. Zou die in Nederland te vinden zijn?

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees ook: Waarom kijken er steeds meer jongeren naar omroep Max? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden