Opinie

'Omarm vrouwelijkheid in de politiek'

Het nieuwe Amsterdamse college telt vijf vrouwen. Minka Bos en Gwendel Kusters roepen hen op hun vrouwelijkheid te omarmen in bestuur en politiek.

Wethouders Touria Meliani, Marjolijn Moorman en Sharon Dijksma. Beeld Eva Plevier
Wethouders Touria Meliani, Marjolijn Moorman en Sharon Dijksma.Beeld Eva Plevier

Vijf vrouwelijke wethouders telt het nieuwe college van Amsterdam sinds woensdag 30 mei, een ambitieus coalitieakkoord belooft grote veranderingen voor de hoofdstad. Om deze verandering duurzaam te realiseren is het nodig te gaan werken vanuit andere waarden: vrouwelijke waarden.

Een vrouw aan de top leidt niet vanzelfsprekend tot een andere manier van besturen. Veel vrouwen draaien hard mee in de 'mannelijke' manier van werken en leiding geven: met behoud van eigen belang, hiërarchie, elkaar (en vooral ook andere vrouwen) aftroevend. Er is nu lef nodig om het anders te doen, want raad en college staan voor grote uitdagingen.

Het roer om
De nieuwe coalitie zet in op verandering, maar om die verandering daadwerkelijk duurzaam te maken is ook een andere manier van besturen nodig: vanuit hart en hoofd. Heeft de meerderheid aan vrouwen in het nieuwe college van Amsterdam de moed om het roer om te gooien en te besturen vanuit vrouwelijke waarden? En hoe moet dat eigenlijk?

Als vrouwen en bestuurders weten wij hoe eng het is om op te staan en op een andere manier leiding te geven. Kusters heeft als voormalig directeur bij Rijkswaterstaat sterke zelfsturende teams opgebouwd, gebaseerd op onderling vertrouwen. Meditatie werd onder haar leiding onderdeel van de besluitvorming.

Bos leidt een organisatie bestaande uit zelfsturende teams: de stichting organiseert ontmoetingen tussen jong en oud, gesprekken in huiskamers onder begeleiding waar kwetsbaarheid tussen de generaties gedeeld kan worden en verbinding ontstaat.

Stilte en intuïtie toegestaan
Is het mogelijk in de raadzaal ruimte te geven aan openheid, kwetsbaarheid en verbinding? Hoe zou het zijn als er ook stiltes mogen vallen, slechts één onderwerp op de agenda staat en er een diepgaande verkenning kan worden gedaan waarbij ook het gevoel meegenomen wordt? Zodat er ruimte komt om eigen intuïtie, het 'innerlijk weten' te kunnen voelen en bij besluitvorming te volgen.

Minka Bos, directeur van Stichting In mijn buurt Beeld .
Minka Bos, directeur van Stichting In mijn buurtBeeld .

Het uiterlijke weten, (de feiten, de wetenschap, de onderzoeken), zijn alom vertegenwoordigd voordat er een besluit wordt genomen. Maar kunt u ook voelen wat een besluit met u en de stad zal doen? Gelooft u dat het gaat werken? Draagt het bij? Moet het nu? Kan het anders?

Hart mee in de raad
De nieuwe vrouwelijke bestuurders hebben de stad veel te bieden, mits ze hun hart meenemen de raadzaal in, ze het gesprek op andere wijze durven voeren en ruimte geven aan de ontwikkeling van eigen intuïtie en die te allen tijde durven volgen.

Als de hiërarchische, 'mannelijke' manier van gesprek voeren en besturen leidend blijft zal de verandering slechts inhoudelijk en kortstondig zijn, en draait het enkel om het naleven en volgen van een coalitieakkoord en partijprogramma's. Over vier jaar nemen de volgende (mannelijke) bestuurders het stokje dan weer over.

Minka Bos, directeur Stichting In mijn buurt Gwendel Kusters, ex-directeur Rijkswaterstaat

Gwendel Kusters, oud-directeur Rijkswaterstaat Beeld .
Gwendel Kusters, oud-directeur RijkswaterstaatBeeld .
Marieke van Doorninck Beeld Eva Plevier
Marieke van DoorninckBeeld Eva Plevier
Simone Kukenheim Beeld Eva Plevier
Simone KukenheimBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden