'Omarm, in plaats van de groei, de eigenheid van Amsterdam'

Voorkom dat de mensen met de grote mond of de dikke portemonnee het voor het zeggen hebben in Amsterdam, betoogt Els Iping in een opiniestuk.

Els Iping
Drukte in de Leidsestraat. Het aantal bezoekers aan Amsterdam steeg in 2014 explosief naar 18 miljoen. Beeld Klaas Fopma
Drukte in de Leidsestraat. Het aantal bezoekers aan Amsterdam steeg in 2014 explosief naar 18 miljoen.Beeld Klaas Fopma

In 2002 voerde ik als lijsttrekker van de PvdA campagne voor stadsdeel Centrum met de boodschap: 'Laat niet de mensen met de grote mond of de dikke portemonnee het voor het zeggen hebben in Amsterdam.' De horeca groeide, de binnenstad was één groot feestterrein, het Damrak was een aanfluiting, de Wallen waren het afvalputje van de stad en na het rookverbod stond er voor iedere kroeg een luidruchtige groep mensen te drinken.

Op het stadsdeelkantoor regende het klachten van bewoners. We wilden die ontwikkelingen een halt toeroepen en de bestaande regels handhaven. Dat vond men vertrutting. Amsterdam koesterde het imago van vrije stad.

Alles moest kunnen, ook als daarmee de vrijheid van anderen werd beperkt. Amsterdam wilde groeien, bovenaan de lijstjes staan van grootste congresstad, populairste reisbestemming, belangrijkste evenementenstad, noem maar op.

Nachtrust
Die groei is er gekomen, en hoe, het aantal bezoekers groeide explosief. Van vier miljoen in 2002 naar achttien miljoen in 2014. Dat vraagt om een overheid die de teugels in handen houdt, een overheid met visie die zorgt dat de stad die groei aankan. Helaas gebeurt het tegenovergestelde, de teugels worden gevierd.

De regels voor verhuur van woningen worden keer op keer verruimd en uitgebreid. We hebben nu short stay, vakantieverhuur en bed & breakfast. Niemand snapt nog het verschil.

In veel straten, bijvoorbeeld in en om de Negen Straatjes, delen van de Hoogstraten, van de Spuistraat wordt nauwelijks meer gewoond. Veel panden zijn in handen van eigenaren die de etages uitponden. De achtergebleven bewoners kennen hun buren niet meer, de tijdelijke bewoners houden geen rekening met de nachtrust van omwonenden en zetten hun vuilnis op straat wanneer het hun uitkomt.

Gebrek aan visie
Ik ben trots op mijn stad. Ik geniet van de schoonheid, de vrijheid, de sfeer, de mensen. Maar dat begint allemaal ondergesneeuwd te raken onder de stromen bezoekers. In het stadshart zijn binnen één jaar zeventig winkels met schoenen, lingerie, brood, kleding, huishoudelijke artikelen, veranderd in ijs- en wafelwinkels voor de toeristen.

Dat is geen kwestie van vrije markt, zoals de VVD zegt. En het is ook niet zo dat bewoners er niet meer kopen. Maar met de huren die de toeristenwinkels willen betalen kan een normale zaak niet overleven. Ook de kaaswinkel die sinds veertig jaar in de Damstraat zit, gooit nu de handdoek in de ring. Het laat zich raden wat in de vrijgekomen winkelruimte komt.

De 6500 mensen die de petitie tegen de bierfiets ondertekenden, schreven er ook bij waarom. Uit die bijdragen sprak de liefde voor hun stad en de zorg over de leefbaarheid. Het commentaar van D66-raadslid Guus Bakker dat de gemeente niet over smaak gaat, getuigt van gebrek aan visie. Natuurlijk gaat de gemeente over smaak! We hebben er de grachtengordel aan te danken.

Handhaven van eigen regels
De inspanningen die erop gericht waren om van de Wallen weer een Amsterdamse buurt te maken, worden nu tenietgedaan doordat deze buurt vanaf donderdagmiddag onder de voet gelopen wordt door toeristen en dagjesmensen, die denken dat alles mag.

In de commissievergadering van twee weken geleden gingen de collegepartijen D66, VVD en SP helemaal niet in op deze ontwikkelingen, niet op de verschraling, de dubieuze ondernemers, de overlast, de taxi's, de pubcrawls, de vrijgezellenfeesten, de grote groepen met gids voorop, de platte bedrijfsuitjes. Ze zijn vooral trots dat gestopt wordt met de aankoop van prostitutiepanden. Alsof er geen mensen wonen, studeren, ondernemen.

De gemeente beraadt zich sinds de presentatie van haar nota 'Stad in balans' waarin men de groei omarmt, op het toekomstig beleid. Wat de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad betreft begint de gemeente met het handhaven van haar eigen regels.

Grote mond
Omarm, in plaats van de groei, de eigenheid van Amsterdam. Stop het gebruik van Amsterdam als pretpark. Haal de touringcars uit de binnenstad en doe wat aan de oprukkende ijs- en wafelcultuur. Voer een hotelstop in voor de binnenstad en voer terughoudend hotelbeleid in de rest van de stad. Voer registratie- en belastingplicht in als je je eigen woning of een deel ervan verhuurt, zodat je de ontwikkelingen kan sturen.

Amsterdam moet leefbaar en aantrekkelijk blijven voor haar bewoners, de mensen die er werken en de bezoekers die willen genieten van de monumentale en culturele rijkdom van de stad. Voorkom dat alsnog de mensen met de grote mond of de dikke portemonnee het voor het zeggen hebben.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Els Iping. Beeld -
Els Iping.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden